10 Nisan 2017 Pazartesi

10 Nisan 2017 gazetelerine bakış


Manşet: İZMİR O KAFAYI DENİZE DÖKTÜ

*Erdoğan ve Yıldırım'ın dünkü İzmir mitingi Star'ın manşetinde. Başlık ilk olarak bir demeç gibi algılansa da öyle değil. Hüsnü Bozkurt'a yönelik bir cevap söz konusu. Spotta "hayır" cephesinin morallerinin bozulduğu da iddia ediliyor.

Dikkate değer: DEAŞ KİLİSE BOMBALADI MÜSLÜMANLAR YARALARI SARDI

*Mısır'da iki kiliseye düzenlenen bombalı saldırıları gazete bir hayli küçük görmüş. Sol en altta yer alıyor. Haberde ise Müslümanlık üzerinden bir vurgu var. Hani insanın kıymeti yok oralarda deriz, bunun gazetelerde küçük yer verilmesi ile kanıtlanır. Demek ki Hristiyanların hiç yok. Esas olan konunun merkezindeki can kaybını aktarmak bence. Sayısı ve dini ne olursa olsun.


Manşet: İhale partisi

*Aykut Küçükkaya'nın yine dikkat çeken bir rant haberi ile karşımızda Cumhuriyet. AKP'nin İstanbul İl Yönetimi'nde yer alan 3 kişinin nasıl ihaleleri topladığı anlatılıyor.

Dikkate değer: Susma haykır, özgür basın haktır

*Dün Ahmet Şık'ın 100. esaret gününde hem onun için hem de diğer tutuklu gazeteciler için gerçekleştirilen "100 Adım Yürüyüşü" etkinliği vardı. #GazetecilereÖzgürlük


Manşet: İZMİR İNSAN DENİZİ

*Türkiye'nin de manşeti İzmir'den. Spottaki öznel ifadeler gözden kaçmasın. Sarıyla vurgulanan yerler de rastgele değil bence. "Evet Şov", "'Evetçileri denize dökeceğiz' diyen", "böyle cevap verdi", "FETÖ ağzını", "Hadi gel," tek başına okuyunca daha "anlamlı" oluyor.

Dikkate değer: IVANKA İSTEDİ BABASI VURDU

*Ortada en altta sarı kutucuk içindeki haber "iddia" notuyla duyuruluyor. İnternette bulabildiğim haberlere göre öne sürülen durum ABD'nin Suriye'yi vurmasının Başkan'ın kızının istediği ile olduğu yönünde. Gazete bunu pek doğal ve aile içi bir meseleymiş gibi duyurmuş.


Manşet: Gazetecilere özgürlük

*evrensel, "100 Adım Yürüyüşü"nü manşetleştiren "sayılı" gazetelerden. Etkinlikte okunan bildiriden önemli noktalar paylaşılıyor okurla.

Dikkate değer: Mısır'da kiliselere bombalı saldırı!

*Mısır'daki kilise saldırıları sağ en altta küçük bir alanda. Gazete adına daha iyi bir veriş tarzı beklerdim açıkçası.

İki manşet



Sabah: KONTROLLÜ KAÇIŞ

*Kılıçdaroğlu'nun 15 Temmuz üzerine yaptığı "kontrollü darbe" yorumunun yankıları -en azından havuz medya için- sürüyor. Sabah da o geceye ait Kılıçdaroğlu görüntülerine "ulaşmış". Bugüne kadar neredeydi diye sordurur. Ulaşıldı mı yoksa gazeteye servis mi edildi bilemedim.


Aydınlık: EVET CEPHESİNİN İSTANBUL HEZİMETİ

*Star, Türkiye ve bugünkü diğer gazetelere benzer olarak bir miting haberi de Aydınlık da var. Ama burada farklı bir açıdan ele alınıyor. Erdoğan, Yıldırım ve Bahçeli'nin Yenikapı'daki mitinginde alanlar boş kalmış. Tabi şüpheli bakmak gerek. Erken saatler miydi? Sonları mıydı? Bu miting kalabalığı üzerinden haberler çıkarmak bence yersiz. Oy verme kabininde bile değişebilen fikirler var.

Fotoğraflar: http://www.gazeteoku.com/gazete-mansetleri.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder