17 Nisan 2017 Pazartesi

17 Nisan 2017 gazetelerine bakış

Dünkü referandum %51.41 Evet, %48.59 Hayır ile neticelendi. Gün içinde YSK'nin aldığı mühürsüz zarf kararı çok tartışılmıştı. Bugün her gazete doğal olarak sandığa baktı. Bazısı nasıl gördü? Buyurun;


Sabah ve Akşam olaya darbe, ihtilal vs. jargonu ile bakmış. "Halk İhtilali" ve "Millet Yönetime El Koydu" başlıkları mevcut. İki gazetenin de spotu bir hayli iddialı. Bekleyip göreceğiz. Akşam'ın sol kısmında Kılıçdaroğlu ihmal edilmemiş.


Tabi bazı gazeteler 2019'un da ötesine geçti. Türkiye, "O Artık Başkan", Milat ise "Başkan" manşetleri ile karşımızda. Özellikle Türkiye'nin attığı başlık "Bu sistem Erdoğan için değil her doğan için" söylemine bir hayli ters. Gazete, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyük illerdeki hayır sonucunu "sürpriz" olarak görmüş. Sağ alttaki haberde de en iyi 10 ekonomiden biri olma yolunda yürüşün hızlandığını duyuran bir çalışma var. Milat'ın spotundaki ifadeler çok bayağı. "Seni başkan yaptırmayacağız söylemini denize döktü" ibaresi ile hem Demirtaş hem de Bozkurt "avlanmış". Başlığın hemen altında, sağa yapışık duran "Yine Yedirtmedik" sözü de dikkat çekiyor. Erdoğan'ın namaz resmi küçük olsa bile, üstelik sandıkla yakından ilgisi olmamasına karşın unutulmamış.


İktidara muhalif gazetelerde ise YSK'nin kararları ilk gündemde. "Sandığa gölge düştü" diyen Cumhuriyet, çeşitli protestoları da orta kısımdan duyuruyor. BirGün, "23.5 milyon cesur insan" başlığı ile "hayır" oyu verenlere saygı duruşunda bulunuyor. YSK'nin tartışılan hukuksuzluğu alt kısımda. "3 Hayır 1 Evet" manşetini atan Yurt, günün en ilginç gazetesi oldu bu hususta. Liderlerin sandıklarından çıkan sonuçları önemsemişler. Sürmanşette büyük puntolarla Kılıçdaroğlu'nun yorumu başlıklaşmış. Ancak haberin içeriği yerine sadece spotta var bu ifadeler. Yeniçağ sonuçları "Blok Fire Verdi!" olarak duyuruyor. MHP'nin evetteki etkisizliği vurgulanırken, 1 Kasım'a göre Güneydoğu illerinde artan oranlara bakılarak eksiği HDP tamamlamış onlara göre. Buradan bir "özerklik, eyalet" iması var net bir biçimde. Bahçeli ile "derdi" olan gazete haliyle bu durumu es geçmemiş.

Fotoğraflar: http://www.gazeteoku.com/gazete-mansetleri.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder