13 Şubat 2017 Pazartesi

12 Şubat 2017 gazetelerine bakış

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın SETA konuşması iktidara yakınlığı ile bilinen gazetelerin ana gündemi oldu. Merkez gazeteler farklı farklı olayları manşetlerine taşımayı yeğledi. İktidara muhalif yayınlar ise günü söyleşilere, OHAL ve referandum sorunlarına ayırmış durumda.

Sabah, Erdoğan'ın SETA konuşmasında referandumda hayır oyu vereceğini açıklayanları hedef alan sözlerini manşetleştirmiş. Başlık "Hayır'cılar Millete Güvenmiyor" biçiminde. AKP'nin bu referandumda yürüttüğü stratejiyi çok güzel özetlemiş. Hemen altında Başbakan Yıldırım'ın "müjdesi" ile konu desteklenmiş. Onun yanında da bu kez IŞİD'in "belini kırdığımızın" müjdesi var. Fırat Kalkanı Operasyonu'nda ilerleme süreci çokça tartışılırken böyle bir durumun kesinliği açıkçası bana şüpheli geldi. Sağ tarafta ise gazete Özgecan Aslan'ı ölüm yıl dönümünden bir gün sonra hatırlamış. Haberde Erdoğan'ın demecine yer vermesi şık değil. Onun üstünde Ceceli'nin referandum görüşü yer alıyor. Sağ en üstte ise son dönemin parlayan "sultanı" Nilhan Osmanoğlu'nun söyleşisi duyuruluyor. Abdülhamid-Erdoğan benzerliğine güzel bir kanıt daha.

Star, SETA demeçlerini sürmanşetten vermeyi tercih etmiş. Zira manşet çok gizemli bir olayı anlatıyor. "'Hayır' İçin Şer İttifakı" başlığını taşıyan haberde aslında Erdoğan'ın demecinin özel habere dönüştürülmüş "kanıtı" gözler önüne seriliyor. Metinde akla gelebilecek 3 harfli, 4 harfli ve çok harfli oluşumları görmek mümkün. Orta kısımda Bab harekatı fotoğraf yoğunluklu bir şekilde aktarılıyor. 1 askerin yaşamını yitirmesi ise sadece bir başlığa değer görülmüş. Star da Özgecan'ı bir gün sonra ilk sayfaya taşımış. Sağ tarafta HDP vekili Hüda Kaya'yı din istismarlığı üzerinden eleştiren gazete belli ki bazı şeyleri unutmuş.





Cumhurbaşkanı'nın SETA demeçleri Yeni Şafak'ın da sürmanşetinde yer alıyor. "Gerçek demokrasi Tam İstikrar" başlıklı haberde sanırım bir partinin uzun uzun yıllar yönetiminin gerçek demokrasi demek olduğu anlatılmaya çalışılıyor. Peki madem! Manşete geldiğimizde iktidar yanlısı medyanın yükselen yıldızı ABD Başkanı Trump'ı görüyoruz. Türkiye'nin aynı masaya oturduğu İran'a karşı Trump'ın faaliyetleri sevinç yaratmış. Neyse bu burada dursun, Trump kötü adam olunca gösteririz yine. Suriye operasyonunu alt kısımda haberleştiren gazete yaşamını yitiren 1 askeri ise görmeyi tercih etmemiş. Sağda, YSK Başkanı Sadi Güven'in pusula haberini ise propaganda yapmadan verememiş Yeni Şafak. Ne kadar güzel bir davranış!



Akşam, önemli bir alanı Erdoğan'a ayırmış. "Artık Saflar Netleşiyor" başlıklı manşette ayrıştırma temelli bir seçim yapılması tehlikeli. Spotta Cumhurbaşkanı'nın "Umarım 16 Nisan'a kadar kendilerini çek ederler." demecinin sarı renkle vurgulanması günün sopası niyetine. FETÖ haberlerini ihmal etmeyen gazete son olarak logosunun üstünde padişah kartlarının müjdesini veriyor. İlgililere...







Türkiye'nin manşeti "Bu Bir Sistem Mücadelesi" biçiminde. Sistem kelimesi kırmızı renkle vurgulanmış. Pranga etkisi sürüyor. Haberin solunda referandum gelişmesi yeni seçmen sayısı üzerinden aktarılmış. Onun altında Devlet Bahçeli'nin destekleyici açıklaması yer alıyor. Manşetin altında sağda Başbakan'ın payına daha küçük bir haber düşmüş. Yanında ise ordunun dini yönünü vurgulayan bir haber yapılmış. Operasyon ve kayıp haberleri de haliyle yok.






Takvim yine fantastik bir haberle bizlerin karşısında. Can Dündar'a ofis verildiğini iddia eden gazete Mevlüt Yüksel'e de özgürlük istemiş. Tabi Almanya'ya böyle bakan gazete kendi topraklarındaki basına yönelik hukuksuzlukları pek de önemli görmüyor anlaşılan. Erdoğan haberi onun altında daha küçük bir konumda. Başlığı konuşma balonu içinde vermeleri ilginç gözükmüş. Gerçi tam Takvim işi. En üstte sağda First Lady Trump haberi var. Bizimkiler bu aileyi çok sevmiş gerçekten! Son olarak Cumhurbaşkanı'nın haberinin sol yanında "Ölümüne röfle" başlıklı haber günün iğrençliği. "Sen misin röfle yaptıran" mı demek istemişler?




Güneş, Erdoğan'ın "bunlar" kalıbını kullanarak garanti bir manşet atmış; "Bunlar Aynı Saftalar" deniyor. Aynı renk zeminde alt kısımda Başbakan Yıldırım'ın demeci destekleyici tarzda. Güneş de Özgecan'ı bir gün sonra hatırlayanlardan. Ancak bunu yaparken de en altta sağa küçük bir pay bırakmış. Üzücü. Günün klişe cinsiyetçiliği de Güneş'ten. Gazete, logosunun üstündeki alzheimer haberinde kadın görseli kullanmış.







Hürriyet, "Moloz Ormanı" başlıklı manşeti ile farklı bir gündem oluşturmuş. Belgrad Ormanı'nın kirletilmesi suya sabuna dokunmadan aktarılıyor. Onun altında ise Erdoğan'ın konuşması yer bulmuş. Başlıkta ise sistem sorunu vurgulanıyor. Sol altta mavi zemin Suriye harekatına ayrılmış. 1 askerin yaşamını kaybetmesi tek bir başlıkla verilmiş.








Pazarın "renkliliğini" yaşayan Posta, küçük bir manşetle farklı bir haber yapmış. Alt orta kısımda Suriye gelişmeleri yer alırken, Sağ tarafta ise referandum hadiseleri bulunuyor. Erdoğan en üstte, Akşener haberi ortada, Kılıçdaroğlu en altta. Merkez gazeteler içinde Meral Akşener'i ilk sayfasına taşıması Posta'nın dikkat çeken detayı.








Habertürk, bir daha "kazara" bombalamalar olmasın, bizim de aklımız karışmasın demiş olacak ki Rusya ile yapılması planlanan projeyi "Beyaz Hat" başlığı ile manşet yapmış. Yanında Erdoğan haberi nispeten daha "güzel" bir başlıkla okuyuculara aktarılmış. Sol en altta referanduma dair Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hasan Nuri Yaşar'ın ve Eski CHP'li Binnaz Toprak'ın söyleşileri duyuruluyor. Orta kısımda en altta minik, çok minik de olsa Trump ihmal edilmemiş.






Milliyet, "Güvencesi Demokrasi" manşeti ile yeni sistemin güzellemesini yapmış. Yandaki mavi zeminli alanda 3 partinin referandum haberleri yer alıyor. Ancak burada Başbakan'a daha büyükçe bir yer verilmiş. El Bab haberi manşetin altında. Yaşamını yitiren asker ise "1 Şehit" şeklindeki kırmızı-beyaz yazı ile aktarılıyor. Bence bu bir hakaret. Alt orta kısma iş dünyasını ayıran Milliyet, Özgecan'ı bir gün sonra hatırlamış, lakin ailesi ile görüşmüş.







Vatan, Reina katliamcısının sözlerini manşetine almış. Sağda referandumun nabzına yer ayrılmış ancak muhalefet yok. Beyninin yarısı alınan Derin Bebek, alt kısımda önemli bir alanda. Bu haberi günün gazeteleri içinde Vatan daha çok önemsemiş. Solda dolandırıcı kişisinin cinsiyetinden bize ne bu arada?









Sözcü, Meral Akşener'i hatırı sayılır bir büyüklükte haberleştirmiş. Bu açıdan günün tek gazetesi. Onun altında ise Evet ittifakına devlet desteğinin olması eleştiriliyor. Kılıçdaroğlu'nun sözleri sağ altta çok küçük bir yerde. Gazete asker kaybını da logosunun yanında sadece başlıkla yetinerek aktarmış.









Cumhuriyet sürmanşetine "Demokrasi ağır yaralı" başlığı ile AKP'nin 15 yılını anlatan bir haberi taşımış. Dün Özgecan'ı unutan gazete bugün sürmanşet haberinin sol kısmında Aslan'a yer vermiş. Manşetinde "Sürekli OHAL rejimi dayatmasına hayır" başlığı ile içinde bulunduğumuz şartları eleştiren bir haberi okuyucularına sunmuş. Suriye gelişmeleri sağda ortada.








BirGün, Ece Zereycan'ın CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı söyleşiyi manşetleştirmiş. Onun hemen altında "'Tek adamlık'tan demokrasi çıkardı!" başlıklı bir haber yer alıyor. Yeni Şafak'ın sürmanşetini sorgulayıcı ve o habere alternatif bir okuma olarak görebilirsiniz. Önceki sayısında Özgecan'a yer vermeyen gazete bu kez günün en geniş Özgecan haberini kadın katliamlarının vakalarını sunarak yapmış.







Evrensel de bir söyleşiyi öne çıkarmış. Fatih Polat'ın, iletişimci Mine Gencel Bek ile yaptığı röportaj "Akademisyen El Pençe Divan Durmaz" başlığı ile yer alıyor. Yine diğer akademisyenlerin görüşleri de haberin çevresinde bulunuyor. Alt kısımda referandumda hayır diyen kişi ve grupların sesleri aktarılıyor. Sağ en altta sağda işçilerin çığlıklarını ihmal etmemiş Evrensel.








Yeniçağ, sürmanşetine "Karartmaya isyan" başlığını atarak Meral Akşener'i taşımış. Haberin bitiminde muhalif milliyetçilerden Koray Aydın'ın ve Süleyman Servet Sazak'ın görüşleri yer buluyor. Onların altında da Bahçeli, "Bahçeli 'evet' için seferber" başlığı ile eleştirel, küçük bir haberle gözüküyor. Manşette "Sarmala girdik!" başlığını taşıyan Edip Başer söyleşisi var. Orta kısımda siyah zemin kutucukla asker kaybı haberi paylaşılmış. Bir önceki sayısında doğalgaz depolama tesisi açılışının amacından saptığını vurgulayan gazete bu kez sağ en altta "Konferansta 'evet' dedi" başlığı ile Erdoğan'ı benzer bir sebeple eleştirmiş.




Cumartesi günkü "pranga şenliği"ne Aydınlık, "Asıl Pranga Başkanlık" manşeti ile cevap vermiş. Sürmanşette Hikmetyar'ın tedavi için İstanbul'da olduğu haberleştirilmiş. Sağda mavi zeminde "O Anketten Perinçek Çıktı" başlıklı haberde Twitter'da bir kullanıcının yaptığı anketi büyük bir nabız yoklamasıymış gibi duyurması gazetenin ilginç bir tutumu. Fenerbahçe ve Atatürk vurgusu da alt kısımda önemli bir yer kaplıyor.







(Fotoğraflar: http://www.gazeteoku.com/gazete-mansetleri.html )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder