16 Şubat 2017 Perşembe

16 Şubat 2017 gazetelerine bakış

Türkiye'nin manşet gündemi YÖK'ün şehit çocuklarını "özel öğrenci" statüsüne alması kararı üzerine. Başlığı "Şehit Çocuğu Özel Öğrenci" biçiminde. Şehit kelimesi kırmızı renkle vurgulanıyor. Sürmanşette ise İBB'nin yapay ada projesi yer alıyor. Ortada büyükçe resimle verilen haberde de Erdoğan'ın Katar temasları işlenmiş. Sağda bir ÖSO güzellemesi, onun altında da "ibretlik" FETÖ-PKK bağı haberi var. Köpek Kuyu'yu ilk sayfasına almış gazete bu arada. Evet adı verilen yeni doğan çocuğun haberi evet kelimesi vurgulanarak aktarılıyor. En altta küçük de olsa bir Trump övgüsü ihmal edilmemiş.




Yeni Akit'i blog'da ilk kez inceliyorum. Şunu bilgiyi vereyim öncelikle eğer gazetecilik okuyorsanız ve çözümleme derslerinizde ödev varsa Yeni Akit sizi yarı yolda bırakmaz. Evet. Manşet "Sol Medyanın Çirkin Yüzü" şeklinde. Lise öğrencisinin mağduriyetini anlatmak yerine bu mağduriyet üzerinden "düşmanlarına" sallamış. Olayla ilgili hiçbir şey anlatılmıyor. Belki ilk olduğunda yazmışlardır bir şeyler ama bu olayla böyle bir tarzda ilgilenmek bence kıza da haksızlık. "CHP'li militan" dikkat çeken bir tabir. Ayrıca Ayşegül Terzi'nin mağduriyetini ise gazete adeta meşrulaştırmaya çalışmış. Baştan kaybetti. Sürmanşette ise yine bir CHP "mağduriyeti" konu ediniliyor. Onun yanında gazetenin ne kadar mazlumun sesi olduğu paylaşılmış. Cumhurbaşkanı'nın Katar ziyareti solda. Hüda Par'ın evet kararı gözden kaçmamış.

"Annenin Zor Seçimi" başlığı ile manşetini hazırlayan Vatan, Hacda kaybolan kadın Fahriye Kara'nın haberini bel altı görmeyi tercih etmiş. Sürmanşette patron etkisi sebebiyle Euro 2024 adaylığı bulunuyor. Vatan da Erdoğan'ın Katar gezisini solda büyük bir resimle vermiş. Onun altına Kılıçdaroğlu'nun mağdur liseli kıza ziyareti konulmuş. YÖK'ün kararı sol en altta küçük bir halde. Köpek Kuyu orta kısımda büyükçe işlenmiş.







Yeni Asya da blog'un ilklerinden biri. Gazete, manşetine AB'nin demokratikleşme hakkındaki uyarılarını taşımış. Onun sağında işsiz rakamının arttığının haberi yerleştirilmiş. Bu haberin altına Abdülkadir Selvi'nin evet oylarının terse döndüğü yönündeki köşe yazısı haber şeklinde alınmış. İlk sayfada buna yer verilmesi de gazetenin tutumuna yönelik net bir ipucu. KHK ihraçları küçük bir kutu ile de olsa görülmüş. Sorumluların kim olduğu üzerine tartışmaları konu edinmiş. Alt kısımda ise Filistin haberleri işlenmiş.






Yurt için de siftah vakti. Gazetenin manşeti "İşsiz Türkiye!" olarak atılmış. Yeni Asya'nın daha küçük gördüğü haber Yurt için daha çok önem arz ediyor demek ki. Ünlemin belirginleştirilmesi ile dikkat çekme amacı güdülmüş. Alt kısımlarında Kılıçdaroğlu'nun ve DİSK'in açıklamaları ile haber desteklenmiş. Onun altında üçlü düzen ile El Bab'daki asker kaybı, ODA TV davası ve Kuyu Köpek sıralanmış. Sürmanşette iki haber konumlanmış; CHP'nin referandum stratejisi ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun "hayır" gerekçeleri aktarılıyor okuyuculara.  En altta Demirtaş ve Bahçeli küçükçe yer kapmış. Solda da yurt dışı haberlerinin paylaşıldığını söyleyebiliriz.




İki manşet



Star: MERKELİST TERROR

*Almanya'da casusluk iddiaları ile karşı karşıya olan imamlara karşı operasyona girişilmesi Star'ın gözünden böyle aktarılıyor. Merkel'in kullandığı "İslamist terör" ibaresi kendisine "geri yollanmış." Yanda Metin Külünk'ün çağrısı da bir "koz."


BirGün: 'Darbe' diye diye cunta inşa ettiler

*BirGün, manşetine Ahmet Şık'ın dünkü savunmasını almış. Tarih yazmak, geleceğe bilgi taşımak böyle oluyor işte.

(Fotoğraflar: http://www.gazetemanset.com/ )
(Yurt Gazetesi'nin fotoğrafı: http://www.gazeteoku.com/gazete-mansetleri.html)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder