21 Şubat 2017 Salı

21 Şubat 2017 gazetelerine bakış

"Bürokrasi Azalacak Büyüme Hızlanacak" manşeti ile okuyucularının karşısına çıkan Sabah, öngörülen yeni sistemi övmüş de övmüş. Demek ki bugünkü hükümet zayıf, bugünkü terörle mücadele etkisiz. Bunların hepsinin sebebi Meclis demek ki! Onun altındaki yuvarlak kırmızı dairede FETÖ suikast davası işlenmiş. Haberde halkın tepkisi daha ön planda. Yıldırım'ın, MHP ile ortak program yürütme ihtimaline açık kapı bırakışı sol en altta yer bulmuş. Cumhuriyet'in dünkü "Erdoğan'ın milisleri!" manşeti sağda küçük bir boyutta "provokasyon" olarak görülmüş. Logo yanında yer alan 5 satırlık Meryem Uzerli haberine Uzerli'nin devasa fotoğrafının "iliştirilmesi"ndeki niyeti biliyoruz. Yine de her daim söylemeye devam!



Karar, FETÖ suikast davasını manşetine alan gazetelerden. Başlık "Kurşun Askerler Hesap Veriyor" biçiminde. Birçok iktidara yakın gazetenin tersine halkın tepkileri ve idam çağrıları ilk sayfaya koyulmamış. ABD ile yeni dönemi müjdeleyen Numan Kurtulmuş'un beyanı sağ kısımda. Onlar bize yaklaşmış. Onun hemen yanında da bağlantılı olarak Yıldırım'ın "new day" müjdesi haber olmuş. Sabah'ın ilk sayfasında görmeye değer bulmadığı Müjdat Gezen Sanat Merkezi saldırısı Karar'ın orta alt kısmında "Çirkin Saldırı" başlığı ile minik bir yer kaplamış. Zahmet olmuş. Son bir not; en alttaki Ukrayna-Rusya haberinde Poroşenko'nun Putin'e yönelik sözleri "itham etme" üzerinden okunmuş. Malum Putin iyi, Putin güzel...



Hürriyet, "Hesap Günü" manşeti ile karşımızda. FETÖ davalarını bir araya toplamış. Şike kumpas davası daha önemli görülmüş. Suikast davası haberi iç kısımda. Mesele FETÖ olunca Ahmet Şık hatırlanmış ayrıca. Şu anki durumu önemli değil nasılsa! Manşet alanının alt kısımda Fehriye Erdal haberi daha geniş diğer gazetelere göre. ABD ile ile "rayına" oturan ilişkiler fotoğraf ağırlıklı duyuruluyor. Logo üstünde sol tarafta Müjdat Gezen SM'nin kundaklanışının haberi görülüyor. Yeni Akit'in terbiyesiz tavrı da gözardı edilmemiş gazete tarafından.





Sözcü, Müjdat Gezen SM saldırısını manşetine aldı. "Madımak Kafası" başlığını taşıyan haberde Madımak Katliamı'na atıfta bulunuluyor. Haberin sağ kısmı olay üzerine yapılan demeçlere ayrılmış. En altta "MHP toplantısında Erdoğan posteri" başlıklı haberdeki eleştiriyi doğru bulmuyorum. Neden? Öncelikle bildiğim kadarıyla belediyelere ve kurumlara ait toplantı salonlarında şu an Cumhurbaşkanı'nın fotoğrafı asılı zaten Atatürk'le birlikte. Eğer toplantı yeri MHP binası olsaydı tamam çok ilginç bir durumla karşı karşıya kalırdık. Buradan vurmaya çalışmak çok sağlam olmaz diye düşünüyorum. Sağda Suriyeliler'e yönelik ırkçı bir haber dikkat çekiyor. "Yediler", "içtiler", "baktığımız" gibi tabirler Sözcü'nün içinde yatan o öteki yüzü, dışlayıcı tavrı ortaya çıkarmış. Bu arada logo yanında Aziz Yıldırım ihmal edilmemiş.


Muhalif vicdan bir başka gerçekten. evrensel de Gezen'in tiyatrosuna yapılan saldırıyı manşetleştirmiş. Üstelik Akit TV'nin hedef gösterişini de aktararak vermiş. Mesela sözcü olayı AKP üzerinden işlemeye çalışmıştı. Ama en azından gazete olayın çıkış noktasını aktarmış okuyucularına. Sürmanşetine ekonomik gidişatı taşıyan gazete önemli ve birçok kişinin görmek istemediği bir tehlikeye parmak basmış. Manşetin altında akademisyen kıyımı yine yer alıyor. Boratav hocanın demeci de onunla bağlı olarak paylaşılmış. İntihar eden Orhan Çetin doktorun haberi evrensel'de ilk sayfada. Sağ kısımda da toplumsal meseleler işlenerek yurttaş sesine kulak verilmiş.




İki manşet



Akşam: VATAN HAİNLERİ 'TEK TİP' OLSUN

*Darbeci Zekeriya Kuzu'nun "yakışıklı" halleri Akşam'ı rahatsız etmiş. Bir gazete bunlarla niye uğraşır aklım almıyor. Tipleri, kılığı mı önemli yoksa onların adalet önüne çıkarılmaları mı? Bu arada ikinci paragrafta sanıkların bakımlı hallerinden rahatsız olanlar ve onları tek tip kıyafetle görmek isteyenler kim bilmiyoruz.


Cumhuriyet: Paralel ordu

*Dün "Erdoğan'ın milisleri!" manşeti ile çıkan Cumhuriyet aynı koyunu işlemiş. Bu kez CHP'li Altay ve Yarkadaş'ın görüşleri alınmış. Başlık ise Yarkadaş'ın sözlerinden seçilmiş.

(Fotoğraflar: http://www.gazetemanset.com/ )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder