15 Şubat 2017 Çarşamba

14 Şubat 2017 gazetelerine bakış

Sabah, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bahreyn'de yaptığı İslam Dünyası ve Ortadoğu temelli konuşmasını manşetine taşımış. Başlık "Zulme Ve Teröre Karşı Birlik Zamanı" biçiminde. Spota Erdoğan'ın IŞİD ve İslamiyet bağını kabul etmeyen sözleri alınmış. Cumhurbaşkanı'nın demeçleri arasında FETÖ'ye değinmesi de "haliyle" gazetenin dikkatinden kaçmamış. Onun hemen altında orta kısımda 544 gözaltı ile PKK'ye yumruk vurulduğu iletiliyor. Gazete asker cenazelerini bu kez ilk sayfasına daha "büyükçe" taşıyabilmiş. Dün cenazelerin memleketlerine gönderildiği küçücük bir başlıkla duyurulmuştu. Berat Albayrak'ın basınla buluşmasındaki sözleri gazetenin bugünkü sayısında da yer alıyor. Dünkü sayısında da enerji demeçleri daha küçük bir alanda gözükmüştü. Bu sefer yeni sistem ile ilgili görüşleri başlık olmuş.


Karar, sürmanşetinde Adele haberi ile başlattığı ve sol kısmı boydan boya kaplayan mavi zemin alanda "renkli" haberleri tercih etmiş. Dar manşette Erdoğan'ın Bahreyn konuşması yer alıyor. Başlıktan da anlaşılacağı üzere Suriye'deki "Güvenli Bölge planı" daha dikkate değer bulunmuş. Seçilmiş diğer demeçleri de Suriye ve Ortadoğu hakkında. Haber, Mustafa Karaalioğlu'nun yazısının ilanı ile destekleniyor. Hemen solunda Trump eleştirisi fotoğraf yoğun bir tarzda yapılmış. Gazete en altta sadece bir başlıkla asker kaybı haberini duyurma yoluna gitmiş. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un orta alt kısımda yer alan "Her 'Hayır'cı terörist değil" beyanının başlık olarak alınması diğer gazetelerden farklı bir refleks olmuş. Son olarak, daha önce nasıl yazıyorlardı bilemedim ama Esed, Esad olmuş alt kısımda.


Manşete geçmeden önce kısaca Hürriyet'in, sayfanın en üstünde verdiği Emin Çapa haberine bakalım. Eski spiker kimdi? Ona ne oldu? Niye değişti? soruları cevapsız kalıyor. Manşet "El Bab'da Yeşil Hat" başlığı ile güvenlikli bölge konulu bir haber. Kolayca anlaşılacağı gibi Kıbrıs benzetmesi var. Sağ en altta KHK ihraçları kendine yer bulmuş. Onun altında da iki ilgili başlık var. Solda duygusallaştırılmış bir asker haberi mevcut. Onun altında daha gerçekçi bir asker kaybı haberi yalnızca başlık halinde duyuruluyor. Niyetim tabi ki üstteki haberi küçümsemek değil. Buna karşın üstte daha büyük çapta verilen haberin derinlikten uzak, hikayeleyici hali sorgulamaktan uzaklaştırıyor. Kitle gazetelerinin bildiği garanti yol nasıl olsa!



Sözcü'nün gündemi referandum. "35 Yıl Sonra Aynı Taktik" başlığındaki haberde 82 referandumunda Kenan Evren'in "hayırcılar"a yönelik tavrının bugünkü iktidarla aynı olduğu anlatılıyor. Sağlık Bakanlığı'nın "sigaraya hayır" afişlerini "terse düşmemek için" toplatması da gazetenin önemli gördüğü olaylardan. AKP'li Bülent Turan'ın "sağduyulu" açıklaması sağ altta. Orta en altta KHK ihraçları yer bulmuş kendine. Logonun yanında toprağa verilen askerlerin haberi bulunuyor. Onun altında sadece bir başlık ile yeni asker kaybı duyuruluyor.





Evrensel, sürmanşetine "Mülkiye Direnişle Açıldı" başlığını atarak KHK ihraçlarının Mülkiye'deki protestosunu haberleştirmiş. Altına Güzel Sanatlar'ın, yanına da Marmara Üniversitesi'nin direnişi koyulmuş. Manşetinde işçilerin yanında duran ve önemli bir soruna değinen çalışma konu edinilmiş. EMEP GYK üyesi Sabri Topçu'nun sözleri ile haber destekleniyor. Fotoğraf ağırlıklı ve tek başlıklı Suriyeli bir ailenin soğuktaki yaşamının haberi ilk sayfanın bir diğer unsuru. Fotoğrafın üst kısmında ise farklı bir konuda, sağlık sistemi hakkında, mağdurların olduğu eleştirel haber yer alıyor.





İki manşet



Takvim: VAY LOCK!

*Kelime oyunlarının piri Takvim, yine gizli, sırlı bir haberi manşetleştirmiş. Öyle "vay"larla, "...imam gönderdi"lerle uyumuş numarası yapın tabi.


BirGün: DERSİMİZ HÜRRİYET

*BirGün 14 Şubat'taki manşetinde Ankara ve Marmara üniversitelerindeki KHK boykotlarını, eylemlerini, direnişlerini konu almış. "Bağzı gazeteler çok güzel!"

(Fotoğraflar: http://www.gazetemanset.com/ )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder