13 Şubat 2017 Pazartesi

13 Şubat 2017 gazetelerine bakış

Akşam sürmanşetinde "Hayırcılar 15 Temmuz'un yanında" başlığını atarak Erdoğan'ın havalimanı konuşmasını haberleştirmiş. Referandum sürecinin ufukta belli olması ile başlayan hayırcılar üzerinden siyaset ve haber yapma tutumu sürüyor. Bu da onun yeni bir versiyonu. Manşet, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın gazetecilerle yaptığı toplantıya yer veriyor. Dün zaten bu cenahtaki birçok gazetenin önemsediği bir olaydı. Başlığı ise "Cumhuriyetin Sigortası Olacak" biçiminde. Evet! Başlık asıl amacın yani enerjinin dışında. Bir, yeni sistem güzellemesi. Enerji ile ilgili ibare ise alt başlık şeklinde, "Hedef 10 yıl sonra enerji ihracı" diyor. Bekliyoruz. Sol taraf MHP'ye ayrılmış. Üstte gazetenin, Grup Başkanvekili Erkan Akçay'la yaptığı söyleşi, onun altında da Bahçeli haber konusu. En alt orta kısımda yine FETÖ üzerinden bir Trump güzellemesine yer verilmiş.

Yeni Şafak sürmanşetine farklı iki konuyu taşımış. Solda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun gazeteyi ziyaretinde verdiği "müjdeler", sağda ise Rus büyükelçi Karlov cinayetinin FETÖ bağlantılı bir haberi işleniyor. Metnin başlangıcındaki "Para 100 lira gibi sembolik bir miktar olsa da..." ibaresi şüpheli. Hani "bir iz var, gerisi önemli değil" gibi mi davranmak istemişler? Bahsedilen tarihte insanlar ne paralar gönderiyordu birbirlerine halbuki! Manşet Akşam'un sürmanşeti ile aynı doğrultuda. Burada daha rövanşist bir söylem öne çıkarılmış. Albayrak haberi solda Akşam'a nispeten daha küçük ve başlığı da enerji konulu. Akşam'ın alt başlığı ile hemen hemen aynı. Tüfekli Bahçeli haberi alt kısımda görünüyor ve daha geniş ele alınmış. Gazetenin en altında sadece tek bir başlık halinde asker kaybı haberi aktarılıyor.


Milliyet'in manşetinde "Enerji satan ülke olacağız" sözü ile Berat Albayrak haber yapılmış. Metinde bakanın demeçleri enerji üzerine daha çok. Haberi yapan Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan'la fotoğraf da pek hoş olmuş hani! Gereği var mıydı? Sanmıyorum. Sağda TFF Başkanı Demirören'in yeni sisteme desteği haber olmuş. Patron etkisi neticede. Erdoğan'ın demeçleri ancak onun altında yer bulabilmiş. Binali Yıldırım'ın yüzde hedefi ve Bahçeli'nin sözleri peş peşe takip ediyor. Sağ en altta çok küçük bir yerde tek bir başlıkla CHP ilk sayfada yer kapabilmiş. Ayvacık'taki ikinci depren solda altta. Onun yanında El Bab haberi. Yaşamını yitiren askeri ise sadece başlıkla duyurmuş gazete.


BirGün, sürmanşetine Eski Merkez Bankası Başkanı ve 25. dönemin kısa süreli MHP Milletvekili Durmuş Yılmaz'ın görüşlerini koymuş. Manşette 2010 referandumun iklimi hatırlatılmış. BirGün'ün klasikleşmiş "laf sokmalı" başlığı göze çarpıyor. Ancak haberin yapılması en azından geçmişi deşme adına iyi bir tavır. Ortada Cumhurbaşkanı'nın anket sonuçlarına şüpheli yaklaşması korku penceresinden haberleştirilmiş. İrfan Değirmenci ile söyleşi de dikkat çeken detaylar arasında. Sağda Bahçeli ve Özel'in açıklamalarının ortasına El Bab'da yaşamını yitiren askerin haberi yerleştirilmiş. Ülke sevdalısı geçinen birçok gazeteye ders verircesine detaylı bir metin hazırlanmış. Ülkeyi kimlerin düşündüğü zaten bu tip haberlerde ortaya çıkıyor. Ve ilginç bir not; dün Aydınlık'ın gündemine aldığı Hikmetyar haberi bu kez de BirGün'de. Solda ortada.

BirGün'de orta kısımda küçük bir metinle fotoğraf ağırlıklı yer alan Erdoğan'ın anket yorumları Cumhuriyet'te "Anket tedirginliği" başlığı ile manşet olmuş. Tüfekli Bahçeli solda manşet haberinin hemen bitiminde yer bulmuş. Ortadaki büyük fotoğrafla yine KHK ihraçları unutulmamış. Milliyet'te yer alan asker haberi burada da orta alt kısımda ilk sayfaya taşınmış. En altta soldan üçüncü haberde Demirören'in referandum görüşünü açıklaması sorgulayıcı bakış açısı ile gözden kaçırılmamış. Manşetin ardından ikinci büyük başlığı taşıyan "Suçsuzluğunu kanıtla" haberinde de ihraç edilen öğretmenlerden MEB'in temiz kağıdı istemesi ele alınıyor.




İki manşet


Türkiye: HAYIR DARBEDEN YANA OLMAKTIR

*Günün gazeteleri gibi Türkiye de Erdoğan'ın Hayırcılar konusundaki darbeci yakıştırmasını gururla manşet yapmış. Hayır ibaresi kırmızı renkle.


Evrensel: SUSMAYIN ÇAĞRISI

*Referandumda hayır diyeceğini açıkladığı için Kanal D'den atılan İrfan Değirmenci söyleşisi bugün Evrensel'in manşeti. Soldaki ilk metin Değirmenci'nin görüşlerini aktarıyor. Ortadaki haber ise Kanal D'nin kararı sonrasındaki yankıları anlatıyor. Sağda ise EMEP'li Levent Tüzel'in görüşleri yer bulmuş.

(Fotoğraflar: http://www.gazetemanset.com/ )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder