24 Şubat 2017 Cuma

24 Şubat 2017 gazetelerine bakış

Güneş, "CHP'nin Sahte Kedicikleri" başlıklı manşeti ile iğrenç bir gazetecilik örneği sergilemiş. Trol hesaplardan şikayet eden gazete bu işin tescilli partisi AKP'yi hesaba katmıyor anlaşılan. Spotta "dekolteli kadın fotoğraflarının kullanılması" ibaresinin sarı renkle belirginleştirilmesi, başlıktaki kedicik kelimesine ok çekilip fotoğraflara işaret edilmesi çok ama çok utandırıcı. "Dikkatlerden kaçmadı" diyerek belirsizliği doğurmaya çalışmışlar ama belli ki kendi dikkatleri hep o taraflarda. Haberin altında Süleyman Soylu'nun Kılıçdaroğlu'na yönelik sözleri "önemli bir çağrı" olarak algılanmış. Logonun üstündeki Bülent Ersoy haberinde "Bülent Firarda!"başlığının kullanılması da sorunlu anlayışın işareti. Sol kısım en üstte El Bab müjdesi var. Onun altındaki kırmızı kutucuk içindeki haberde de masumiyet karinesinin kalbi sökülüp atılmış. Sağ en altta 15 Temmuz ile ilgili bir haber var. Çok küçük ama pek hikayeci. Şüpheli buldum ben.

"Yol Açıldı" başlığı ile manşetini oluşturan Milat, El-Bab'ın merkezinin alınmasını önceliğine taşımış. Haberde ÖSO geniş yer kaplıyor. Logo üzerinde sağ tarafta İstanbul Valisi Şahin'in "nitelikli" 2 bin Suriyeli aileye vatandaşlık müjdesi ele alınıyor. Onun altında Müjdat Gezen SM'nin kundaklanması olayının ihalesinin "alkolik cehapeli"ye kalışını görüyoruz. Alt kısım FETÖ ve terör konulu haberlere ayrılmış. Mısır'ın Filistin konusunda eleştirilmesi de söz konusu haberlerin yanında yer bulabilmiş. Bu açıdan ilginç bir politika olmuş gazete yönünden. Solda en altta Arseven'in yazısı da pek "ilgi çekici".




Habertürk farklı bir konuyu manşet yapmış. Darbe girişiminde vurulan TEM Başkanı Turgut Aslan'ın yaşama dönüşü duygusal bir tarzda paylaşılmış. Onun altında da bağlantılı olarak FETÖ yargılamaları haberi mevcut. Suriyeliler'in vatandaşlık işi Muharrem Sarıkaya'nın haberinde "tamam" olmuş. Ancak yanındaki küçük kutuda Bakan Kaynak'ın meseleyi 16 Nisan sonrasına bıraktıkları yönündeki demeci yer alıyor. Milat'ın manşet konusu Habertürk'te sağ kısımda konumlanmış. Güneş ve Milat'taki fotoğrafın aynısı kullanılmış.





Ortadoğu, "Münbiç'te Kanlı Tezgah" başlığını kullanmış manşetinde. PKK ve Haşdi Şabi'nin, Fırat Kalkanı Operasyonu'nda Türkiye'nin yeni hedefi olarak görülen Münbiç'te "ortaklaşa" fena işler yaptığı anlatılıyor. El Bab haberi logonun yanında küçük bir vaziyette. Manşetin altında Semih Yalçın en dikkat çekeni olmak üzere MHP'nin evet demeçleri sıralanmış. Ceyhan Belediye Başkanı olduğu dönemle ilgili bir davanın neticesinde ceza alan MHP'nin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü, liderinin emrinde olduğunu belirtiyor orta alt kısımda. Sağda alt taraftaki haberde "Seçim torbalarını kadın mahkumlar dikti" başlığı malum ki sorunlu. Metinde cezaevinin niteliği belirtildiğine göre başlıkta cinsiyeti yazmak cinsiyetçilik kafasına işaret.



Milli Gazete, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in açıklamaları üzerinden AKP'nin eğitim politikalarında geldiği noktayı eleştiren bir haberi manşetine almış. "15 Yıl 6 Bakan... Çıkmaza Giren Sistem" başlığını taşıyan küçük bir derleme de konu ile ilgili olarak paylaşılıyor. Ancak gelin görün ki gazete haber metninde Şimşek'i Başbakan Yardımcısı olarak tanıtırken, spotta Maliye Bakanı olarak görmüş. Kabine içi değişimler bazen yoruyor insanı tabi! Sağda doğal olarak Erbakan'ı anma haberleri mevcut. El Bab gelişmesi gazetenin en altında yer bulabilmiş. Güneş'in PKK'li olarak fişini kestiği konsolosluk görevlisinin haberi burada daha ihtiyatlı ele alınmış.




İki manşet



Sabah: ERDOĞAN'A YASAK PKK'YA SERBEST

*Sabah yine kıskançlık temalı bir haberle manşetini hazırlamış. Ben bu tip haberlerin Erdoğan'a kötülük olduğunu düşünürüm. Terör örgütleri ile neden kıyaslarsınız ki? Bu arada haberde yasak çıkması yönünde kampanyaların başlatıldığı söyleniyor ama başlık o düşünceyi oluşturmuyor. Başlığın üstündeki "Almanya'nın Büyük Ayıbı" ibaresi de sanki Sabah'ın diline göre çok sade kalmış.


BirGün: Aliyev'in açtığı yolda gösterdiği hedefe...

*Andımız'a göndermede bulunan BirGün, eşini yardımcısı olarak atayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, "bizimkilere" de "ilham" olacağı yönünde bir haberi manşetine almış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder