28 Şubat 2017 Salı

28 Şubat 2017 gazetelerine bakış

"Yeni Sistem İstikrarın Güvencesi" manşeti ile çıkan Sabah, yeni sistemin, daha doğrusu "cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi"nin güzellemesini yapmış. Bolca -ecek, -acak ile anlatılıyor. Sanki bir garantisi varmış gibi! Altında gazetenin yazarları Rusya'da FETÖ'yü anlatmış, onun duyurusu var. Yıldırım - Barzani görüşmesi en altta küçük bir şekilde aktarılıyor. Sağ kısım "renkli" haberlere ayrılmış. Dipteki siyah zemin üzerinde konumlanan başlıkların tamamı FETÖ haberlerini duyuruyor. Başka gelişmelere de yer verilseymiş keşke. Tabi başka haber demişken logonun üstündeki Aydın Aydın haberini es geçmemek gerek. Referandumda evet ile alakalı bir Kürtçe şarkı yapmış. Gazetenin yakın dönemde diğer Kürtçe materyallere karşı alerjisini düşününce bu da yine "işimize gelen" haberciliği olmuş. Son olarak gazete 28 Şubat'ı sadece A Haber'deki bir belgeselin duyurusu ile ilk sayfada "anmış."


Karar manşetinde ABD ve Rusya eleştirisi yapmış. "ABD Sahada Rusya Masada Yan Çiziyor" başlığını taşıyan haberde iki ülkenin de PYD'ye yönelik tutumları eleştiriliyor. Özellikle Trump'ın diğer "yandaş" gazetelerde övülüp durduğu şu devirde Karar için ilginç bir çıkış olmuş. Oscar törenindeki yanlış anons olayını gazete orta kısımda genişçe işlemiş. Emma Stone'un fotoğrafı da "şaşırtıcı" derecede büyük. Yani en azından Karar için. Haberde ayrıca Müslüman kazananlara da özel vurgu var. Sağda 28 Şubat unutulmamış. Mağdurlar hala mağdurmuş. Bitmeyen mağduriyet. Ki bazıları bugünün muktedirleri olmalarına rağmen. Barzani ile Başbakan'ın görüşmesi sağ en altta yer bulabilmiş. Gazetenin alışılmış mavi zeminli bandında ise yine ilgi uyandırıcı haberler mevcut.


Hürriyet, askeri bir gelişmeyi manşetleştirmiş. "Akil Tepesi'ne Türk Üssü" diyor başlık. El Bab'da bulunan tepeye geçici üs kurulmuş. Manşet haberinin üstünde bir Oscar haberi veren gazete bir de manşet haberinin altında ödül töreni ile ilgili bir haber paylaşmış. Kopukluk güzel durmamış açıkçası. Şu notu da belirletim; üstteki Oscar haberinde orantısız fotoğraflar gözden kaçmasın. Orta altta ise Gürcistan'a AB'nin vize serbestliği sağlaması kıskanılmış. Solda alt kısımda Numan Kurtulmuş'un Hürriyet'in "Karargah Rahatsız" haberine yaptığı ılımlı yorum dikkat çekiyor. Onun üstünde de Aziz Kocaoğlu'nun beraat haberi işlenmiş.




Barzani'nin ziyareti sırasında Kürdistan yönetiminin bayrağının göndere çekilmesi tartışmaları sürüyor. Sözcü de meseleyi referandum üzerinden görmüş. "Kürdistan EVET diyor, ne diyorsunuz" başlıklı haberde bunun Kürtlere yönelik bir referandum stratejisi olduğu iddia ediliyor. Ayrımcı bir tarzla kaleme alındığı net. Alt kısımda muhalefetin görüşleri ile konu destekleniyor. Yine onun altında da Umman'ın Güney Kıbrıs'a gemi hediyesi de benzer tarzda görülmüş. Sağ en alttaki küçük haberlerde Aziz Kocaoğlu'nun beraatı unutulmamış. Unutulmamış ama gazetenin kumpas olarak gördüğü bu dava ile ilgili önemli olan bir neticeyi hakkını vererek ele alması daha doğru olurdu sanki?



evrensel yine işçi merkezli bir meseleyi manşetleştirmiş. "Muhalefet yasak ölüm serbest!" başlıklı haberde OHAL dönemi ile işçilerin daha da zorlu şartlarla baş etmek zorunda kaldıkları duyuruluyor. Sürmanşette 28 Şubat'ın günümüzde nasıl göründüğü anlatılıyor. Şu an yaşananların o dönemdeki uygulamaları kat kat aştığı bildiriliyor. Haberin boyutunu inceleyince bugün ele alınan gazeteler içinde en büyük payın evrensel tarafından ayrıldığını söyleyebiliriz. Müdahalenin ekmeğini yemekten vazgeçmeyen gazetelerin gündemi daha başka şeyler demek ki! En altta Koruköy'le ilgili bir haber konumlanmış. İntihar eden akademisyen Traş'la ilgili gelişme de yine ilk sayfadan verilmiş.




İki manşet



Akşam: FETÖ'NÜN 28 ŞUBAT TALİMATLARI

*Malum 28 Şubat'ın 20. yılı dolayısıyla bugünkü bonus 2 manşet askeri müdahale ile ilgili olsun istedim. Akşam'a bakarsak bunun ihalesi de FETÖ'ye kalmış. Darbenin anması, yaşanan mağduriyetlerin aktarılması, bir daha böyle şeylerin olmaması için yapılacaklar vs. gibi şeyler yok. Zaten farkındayım böyle bir gazete için çok şey istiyorum. "Her fırsatta korku politikası yayalım da mağdur önemli değil" derdinde sanırım gazete. Ha bi' de bu talimatlar ilk kez ortaya çıkmış!


Milli Gazete: 28 ŞUBAT 2017

*Postmodern Darbe'nin direkt tarafı olan Milli Görüş'ün gazetesine bugün bakmak anlamlı olur. Nitekim havuz ve yandaş medya olayı ya küçük ya da bağlamından kopuk FETÖ meselesiyle işlemiş. Milli Gazete ise o dönem verilen mahkeme kararlarından bugün hala mağdur olanları ele almış. İyi bir bakış açısı. Güzel bir dikkat çekme.

Fotoğraflar: http://www.gazetemanset.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder