17 Şubat 2017 Cuma

17 Şubat 2017 gazetelerine bakış

Güneş, "PYD'nin İşi Bitti" manşeti ile karşımızda. Trump yönetiminin PYD'ye kapıları kapattığı yönünde bir güzelleme yapılmış. Altında da Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nün bir makalesi haberleştirilerek manşet destekleniyor. Bunlar hep ileride tekrar paylaşmalık gazeteler derim. Trump yarın öbür gün kötü adam olduğunda bakalım neler yazacaklar? Soldaki haberlerin en üstünde Erdoğan'ın Akar ile yan yana kıldığı namaz konu ediniyor. Bahçeli'nin ortak çalışma "müjdesi" onun hemen altında. Üçüncü sırada da "Müezzine Saldıranlara Komik Ceza" ile bir "memnuniyetsizlik" dile gelmiş. Sol en alttaki Ukrayna haberinde alakasız bir görsel görüyoruz. Yine iğrenç ilgi çekme yöntemi. Bıktım! Sağ en alta da "Rum Tarafı Yine Kaçtı" ile müzakerelerin haberi sıkıştırılmış.


Milat'ın logo üstüne bakalım öncelikle. Sağda Fenerbahçe maçı var. Beşiktaş maçı gecenin karanlığında bittiği için yetişmedi sanırım. Osmanlıspor berabere kalmasına karşın önemli görülmemiş. Ortada "Umre Yaptı" başlığını görüyoruz. Kim? Cumhurbaşkanı. Onun yanında da Erdoğan'ın Akar ile kıldığı namaz haberleşmiş. Ancak geçmişe selam da çakılıyor "Nereden Nereye?" denilerek. Manşet "Türkiye Güvenli Liman" biçiminde. Söz Başbakan'a ait. Önemli bir alanı kaplıyor. Yıldırım'ın spottaki sözleri akla şunu getiriyor; Yani aslında terör tehlikesi var. İşte yaşayıp gidiyoruz. Ortada Teknoloji Bakanı Özlü'nün "Teknoloji üreteceğiz" beyanı yer alıyor. E yani bir zahmet! Solda mavi kutu içinde FETÖ haberi var ama benzer bir haber ortada en altta da var. Garanti olsun diye dağıtmışlar herhalde? Sol üst kısımda da yine terör örgütleri ile ilgili gelişmeler konulmuş.

Habertürk farklı bir olayı manşetlemiş. Başlığına "15 Temmuz'a Kozmik İnceleme" denilen haberde geceye ait devasa boyutlardaki görüntülerin analizi anlatılıyor. Milat'ın manşete taşıdığı Yıldırım'ın sözleri Habertürk'te manşet altında küçük bir alanda. Erdoğan'ın umresi ise ondan da küçük bir şekilde ve siyah zeminde. Yukarının "renkli" bölümünde Cem Yılmaz'ın mor zeminli haberi dikkat çekiyor. Neden? Çünkü habere konu olan Yılmaz minnacık bir vesikalıktan bozma fotoğrafla verilmişken, haberin içindeki kadınlar boy boy sıralanmış. Aferin size(!) Soldaki mavi bölüm ise Suriye gelişmelerine ayrılmış.




Ortadoğu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ile söyleşisini manşetine taşımış. Yalçın, muhalifliği fitnelik, bozgunculuk olarak algılıyor. AKP'nin çizgilerine geçiş artık çok esnek oluyor sanırım. O değil de gazete neden spotta kendi adını kırmızı ile vurgulamış? Hiç de iyi gözükmüyor bana kalırsa. Onun altında Akar'ın El Bab operasyonunun bittiğini duyurduğu açıklaması haber olmuş. Dunford'ın ziyareti ihmal edilmemiş. Ozan Erdem'in sözlerinin yankılarını ise gazete ilk sayfasına taşımış. Sağ alt kısımda bulunuyor. Onun üstünde Yıldırım'ın demecine yer verilmiş.





Milli Gazete, farklı bir haberi manşet yapmış. Zaten "Bu haberi bu şekliyle başka yerde bulamazsınız" notu da iliştirilmiş. Çok stadyum yapıyormuşuz. Haber detaylı olduğu için mesele üzerine yazmak da satırlar kaplar. Kısaca şunu söyleyeyim ben: Hem spor hem de refah. İkisine de yatırım yapılabilir. Gazete bir yandan haklı olsa da haksız yanları da mevcut. Orta alt bölümde Dunford ziyareti manidar bir başlıkla aktarılmış. Logo üstünde Taksim Projesi daha büyükçe. Yanındaki başörtü saldırısı ise gazetenin nedense bir köşesine sıkışmış.






İki manşet



Türkiye: Vicdanlara Sığar Mı

*Türkiye'nin şikayeti var! Tutuklu olan ve hüküm giymemiş FETÖ tutukluları oy kullanacak diye dertliler. Spotta hak tanındı diyor ama bu durum hep var zaten. Ayrıca metinde geçen 41 bin ifadesi tutuklu tüm bireylerin masumiyet karinesini de önemsemiyor. Daha dikkatli haber yapılsa ölünür di' mi?


evrensel: Neden hayır diyorum?

*Halkın sesi olmanın ötesinde bir gazetenin halka fırsat vermesi daha da güzel. evrensel bugün enfes bir manşetle çıkmış. Keşke iktidara yakın gazeteler de sağa sola nefret kusacağına, neden evet diyeceklerini anlatmaları için yazma fırsatı verseler insanlara.

(Fotoğraflar: http://www.gazetemanset.com/ )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder