23 Şubat 2017 Perşembe

23 Şubat 2017 gazetelerine bakış

Türkiye'nin manşeti "Muhtıra İle Başladı" biçiminde. Yanında da "Başkanlık Sistemi Arayışı" diye bir küçük girizgah var. İlk göründüğünde akıllara 2007 gelse de Binali Yıldırım Ocak 2003'te bir muhtıranın verildiğini iddia ediyor. Tabi ne kadar doğru bilinmez ama AKP'nin sistem konusundaki değişiminin üzerini örtmek için bir taktik olabilir. "Biz aslında hep aynıydık" deme çabası. Gazete sürmanşetinde Enver Ören'in oğlu ile yapılan röportajı duyuruyor. Tabi şu günlerde patronlar da çok çalışıyor! Sağda Erdoğan daha küçük bir alanda. Şaşırdım açıkçası. Altına da yine bir Cumhurbaşkanı haberi koyulmuş kırmızı kutuda. Orta kısımdaki asker kaybı haberi de duygusal, hikayeci bakış açısı ile aktarılıyor.



"FETÖ İçin Milat 17-25 Aralık" başlığını seçmiş Yeni Akit manşetinde. Söz Yıldırım'a ait. Tabi bu, eski günahların üzerini kapatmak için güzel bir argüman. Neticede 16 Aralık'ta bile cemaat-iktidar savaşı yorumu yapanlara "fitneci" diyen bir grup var tarih sayfalarımızda. Logonun hemen yanına küçük bir "hayır" üzerinden CHP-HDP taşlaması var. AKP-MHP olduğunda sorun yok demek ki! Sürmanşette TSK'nin başörtüsü serbestliği duyuruluyor. Açıkçası gazetenin "davasını" göz önünde tutunca bunun manşetlik olması gerekiyordu. Siyaset, ilkelerin önüne geçebiliyor yani, çok da şey yapmayalım. Erdoğan bugün Y. Akit'in de sağında. Onun altında bir 28 Şubat mağduriyeti anlatılıyor bugünün muktedirleri tarafından. Alt tarafta da Müjdat Gezen'i hedef göstermekten yine geri durmamış gazete.


Vatan bugün kafası karışık bir halde. Orta bölümde pek çok haberi önemli görmüşler. İlk dikkat çeken "Zırhlı Oyun" başlığını taşıyan haber. ABD'nin YPG'ye gönderdiği araçlar katakulli ile gitmiş. Onun üstünde solda Başbakan'ın sistem görüşleri yer alıyor. Türkiye'nin manşetine aldığı 2003 muhtırası iddiası Vatan'da söz konusu haberin altında mavi zemin içinde aktarılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan yine sağda ama fotoğrafı daha büyük. Onun altında Berat Albayrak'ın görüşleri yer bulmuş. Bahsettiği "birileri" kim bilmiyoruz. TSK'nin başörtü kararını solda küçük bir şekilde görmüş gazete. Orta kısımda da FETÖ davaları işleniyor.




Yeni Asya, "Bu Nasıl Birlik Çağrısı?" sorusunu soruyor manşetinden. Erdoğan'ın kutuplaştırıcı söylemleri eleştiri konusu. Hemen sağ üstte yine bir soru soruluyor. AKP acaba MHP'nin mi yoksa VP'nin mi çizgisine geldi? Yoksa o iki parti AKP'ye mi geldi? İşler karışık anlayacağınız. Onun altında Mahçupyan'ın Karar'daki yazısı önemli görülerek ilk sayfaya taşınmış. Ortada küçük da olsa Af Örgütü'nün işkence raporunun ele alınması dikkatlerden kaçmadı. O haberin altında ise TSK'nin kararı küçük bir halde ve "Anlamsız bir yasak daha kalktı" başlığı ile işlenmiş. Şimdi yasak mı yoksa yasağın kalkması mı anlamsız, verilen tepki biraz tuhaf. "Manşetten ya da sürmanşetten verirsek karşıt duruşumuz zedelenir" mi diyor gazete acaba? Risale haberi bile solda daha geniş.



TÜİK'in yaptığı mutluluk araştırmasının sonuçları Yurt'u güldürmüş. Bir emoji ve bir arşiv görselinin kullanıldığı haber, onca olaya rağmen bu kadar yüksek bir oranın çıkabilmesinin nasıl mümkün olduğunu anlamaya çalışıyor. Logo üstünde KHK mağduru Kaboğlu Hoca ile yapılan söyleşi paylaşılmış. Onun yanında da TTB Başkanı Tükel'in referandum üzerine görüşleri aktarılıyor. Yıldırım'ın bozkurt işareti gazetede bugün de ele alınmış. Binali Yıldırım'ın görüşleri bu kez haberin konusu. Aynı zemin renginde hemen yanında Selin Sayek Böke'nin torba yasa açıklamaları görünüyor. Manisa'da bir okulun "hayırlı" tabelalarını kaldırması Yurt'un ilk sayfasında yer bulmuş. TSK kararı da mavi zeminde küçük bir alanda işlenmiş. En altta sağ kısımda mahkemenin Demirtaş'ın cezası üzerine açıkladığı gerekçeler de es geçilmemiş.


İki manşet



Yeni Şafak: SON YASAK KALKTI

*Bugün ele aldığımız gazetelerin hiçbirinde TSK'nin başörtüsü kararı bu kadar büyük ve manşetten verilmedi. Yeni Şafak olayın konusunu "son yasak" olarak görmüş ve bu defteri sonuna dek kapatmış.


evrensel: 'HAYIR' VERECEĞİM ÇÜNKÜ AÇIM!

*İşçinin sesi olmaya devam eden evrensel, referandumda hayır oyu vereceğini açıklayan, geçmişte AKP'ye oy atmış emekçilerin dertlerini aktarıyor okuyucularına.

Fotoğraflar: http://www.gazetemanset.com/ ve http://www.gazeteoku.com/gazete-mansetleri.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder