1 Mart 2017 Çarşamba

1 Mart 2017 gazetelerine bakış

İktidara yakın medyada bugün Hürriyet'in "Karargah Rahatsız" haberine Erdoğan'ın tepkisi geniş yer kapladı. Günlerdir "hasretle" beklenen yorum haliyle birçok gazetenin manşetinde. Star'ın başlığı da "Çirkin Başlık" biçiminde. Cumhurbaşkanı'nın fotoğrafı büyükçe yer alıyor. Sağ kısımdaki diğer haberler yine manşetle alakalı. En son Bahçeli görünüyor ama açıklamalarının sadece "işe yarar" kısımları alınmış. Öyle. Orta civarda FETÖ davası haberi yine büyük bir fotoğrafla işlenmiş. Solda "PYD için ABD nöbeti" başlıklı haberde ise yönetimden ziyade ordu eleştirisi var. Özenle Trump'ı üzmemeye devam. Sol üst kısımda da 28 Şubat üzerinden bir korku ve mağduriyet politikası güden paylaşım söz konusu. Haberin metni daha güzel bir gelişmeyi duyuruyor oysa ki!


Takvim de doğal olarak Hürriyet'in haberinin Erdoğan yorumunu manşetleştirmiş. Üstelik başlık Erdoğan'ın en sert sözünden seçilmiş; "Bedelini Ödeyecekler!" Star daha "sakin"di. Başlığa çekilen kırmızı ok malum habere işaret ediyor. Okuyucu salak ya! Di' mi? Haber içinde TSK ve Hürriyet'in açıklamalarına da yer verilmiş. Hürriyet'in basın açıklaması "u dönüşü" olarak görülmüş gazete tarafından. Üstteki Yağmur Ünal haberinde yine fotoğraf uyumsuzluğu var. Söylemeden geçmeyelim. Aynı mantık sağ kısımdaki plaka haberinde de görülüyor. Mağdur kişinin anlamsız bir biçimde büyük resmi konulmuş. Ha bi' de yaptıklarını sandıkları harf oyunu da hiç başarılı değil. En alttaki "Akın akın geliyorus" haberinde de aynı yöntem var ama burada tabi iyi niyetli bir kafa olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Orta kısımdaki FETÖ davası haberinde de sanıklara odaklanan bir görsel kullanılmış.

Posta karakteristik dağınık ilk sayfa özelliği ile bilinen bir gazete. Lakin bugün bayağı işi abartmışlar. Manşet olduğunu tahmin ettiğim(!) "Geleceğini Çaldılar..." başlıklı haberde telefonla örgüt tehditli dolandırıcılık olayı konu edinilmiş. Üst kısımdaki görseller malum. Solda Erdoğan, farklı bir gelişme ile işlenmiş. Onun altında Yüreğir'in AKP'li Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan'la röportaj duyurusu görünüyor. Posta evetçi belediye başkanları ile işleri döndürüyor anlaşılan. Kılıçdaroğlu'nun Suriyeliler'e vatandaşlık ve Rakka Operasyonu için referanduma gidilmesi çağrısı sol en altta minicik de olsa ihmal edilmemiş. Şükür buna da! Unutmadan Bahçeli'nin Kürdistan yönetimi bayrağı üzerine eleştirileri ve Yıldırım'ın cevabı ilk sayfada ele alınmış.



Yeniçağ da esasında benim için şaşırtıcı bir tercih ile Erdoğan'ı manşet yapmış. "Bedelini ağır ödeyecektir" başlığı ile hani sanki rutin bir işlem uygulanacakmış gibi bir hava verilmiş. Bunda -tir ekinin payı büyük. Haber içinde Hürriyet'in açıklaması da yine ayrı bir kutuda aktarılmış. Sürmanşette bir turizm olumsuzluğu küçük bir şekilde işlenmiş. Logonun altında Kılıçdaroğlu'nun referandum beyanları es geçilmemiş. Bahçeli ile Yıldırım'ın Kürdistan Bayrağı üzerine sözleri ortada yan yana yerleştirilmiş. Eller karşılıklı kalkmış! Sağda ABD'yi YPG üzerinden yeren bir haber dikkat çekiyor. Altında da Azerbaycan'daki asker kaybı duyuruluyor.




Aydınlık'ın gündemi Kürdistan Bayrağı. Başlığında "Kürdistan Bayrağına Hayır" denilen haberde "doğal" olarak Perinçek'in sözleri işlenmiş. Oldukça iddialı cümleler. Türk Bayrağının üstünde vatanseverlik, altında da Müslümanlık kokulu Perinçek görüşleri ile hayır propagandası da ihmal edilmiyor. Haberin sağında Bahçeli'nin konu ile ilgili açıklamaları çatlak olarak algılanmış. Acele etmeyelim yahu! Barışırlar. Altında Kılıçdaroğlu'nun bu konu üzerine yorum yapmaması, görmemezlik diye aktarılıyor. En altta da HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım'ın, konu ile ilgili "bunlar doğal" yorumu alakasız bir şekilde gazete tarafından AKP'ye destek diye işlenmiş. Ortada en alttaki çevre haberinin de ilk sayfaya taşınması dikkat çekiyor.



İki manşet



Milat: KARARIMIZ NET OYUMUZ EVET

*Bugünkü bonus manşetlerin iktidara yakın gazetelerden ait olanını Milat'tan seçtim. Çünkü diğer tüm gazeteler Erdoğan'ı manşet yapmıştı. Milat ise Binali Yıldırım'ın grup toplantısını ele almış. Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları gazetede sürmanşetteydi.


BirGün: Bu kaçıncı utanç?

*Onca benzer "Karargah Rahatsız" ve Kürdistan Bayrağı polemiği haberlerine inat BirGün, bu ülkenin bir iğrençlik resmini gözler önüne sermiş. Bu utancı düşündükçe esasında yukarıda ele alınan haberlerin, polemiklerin ne kadar da anlamsız kaldığını idrak ediyoruz. Her yer suç mahali...

Bir ilave manşet daha



Hürriyet: PYD MENBİÇ'TEN GİTMELİ

*Malum son günlerin konuşulanı Hürriyet olunca ve bir de üstüne Erdoğan'ın da yorumu gelince gazetenin bugünkü manşetini paylaşmak anlamlı olur diye düşündüm. Başlık o basın toplantısının farklı bir bölümünden seçilmiş. "Karargah Rahatsız" haberine yönelik sözler ise "Tek Vücudun Azaları Gibiyiz" başlığı ile küçük bir alanda ele alınmış. Tabi o sert laflar gözükmüyor. Birlik mesajları daha çok önemsenmiş haliyle.

Fotoğraflar: http://www.gazetemanset.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder