13 Mart 2017 Pazartesi

13 Mart 2017 gazetelerine bakış

Manşet: Bedelini Ödeyecek
Hafta sonu, Sayan Kaya ve Çavuşoğlu'nun Hollanda'ya alınmamalarının gerginliği ile geçti. Bu yüzden Yeni Şafak da bugün meseleyi çok geniş bir biçimde ele almış. Cumhurbaşkanı'nın yorumları en dikkat çekicisi. Bakan Sayan Kaya'nın Nene Hatun'a benzetilmesine katılamıyorum ne yazık ki. En solda siyasi figürlerin demeçleri var. Kılıçdaroğlu'nun sözleri de eklenmiş. "Irkçı köpekler" başlıklı haberde ise Hollanda polisinin kullandığı köpekler üzerinden hakaret içeren bir söylem seçilmiş. Olayların merkezindeki Mevlüt Çavuşoğlu ve Fatma Betül Sayan Kaya için daha küçük alanlar bırakılmış. Gazete Danimarka'yı da "uyarıyor". Alt kısımda Yeni Şafak'ın otobüsünün seçmen nabzını tuttuğu bir haber var. Tamamıyla bir propagandaya dönüşmüş. PYD ile ilgili bir gelişme de sadece başlıkla da olsa ihmal edilmemiş.

Manşet: Nazi Köpekleri
Akşam da Hollanda olaylarını polis köpekleri üzerinden görmüş ve nefret söyleminin şiddetini daha da ileri taşımış. Köpekler -aslında nihayetinde Avrupa- Nazi'ye aitmiş. İ harfinin noktası Svastika ile doldurulmuş bu arada. Manşetle alakalı 2 alt haber göze çarpıyor. Nabi Avcı'ya göre olayların sorumlusu FETÖ! Buna belki "şaşırmayabiliriz" ama Hollanda'ya da sızmışlar yani! Pes(!) Diğer ilave haber ise Çavuşoğlu'nun açıklaması. Ben mesela bunu yazarken, gazeteye koyarken utanırdım. Öyle bir devir yok ama. Gelişmeler üzerine Erdoğan'ın yorumu sürmanşet olarak belirlenmiş. Yeni Şafak'ın manşetinden birazcık farklı. Akşam da diğer haberleri alt kısma "şutlayanlardan". Dün YGS'de ilk kez uygulanan 9:45 kuralı sorgulayıcı olmadan, duygusallaştırıcı biçimde aktarılmış. "Talihsizlik" di' mi?

Manşet: Bedelini Ödeyecek
Milliyet de Erdoğan'ı manşet yapmış. Diğerlerinden farklı olarak gazete, uygulanacağı iddia edilen yaptırımları da sıralamış. Zemin renginin turuncu olması manidar. Binali Yıldırım'ın miting konuşması solda büyükçe görülmüş. Onun altında da siyasilerin demeçleri sıralanıyor. Köpeklerin saldırısını daha "nötr" bir başlıkla sunmuş gazete. Onun yanında Sayan Kaya'nın demeçleri es geçilmemiş. Bu yönden, yani olayın merkezindeki bir ismi unutmama açısından başarılı. En alttaki gelişmeler ekonomi dünyasından. Logo üstündeki "renkli" haberlerde YGS'nin 9:45 olayı da gözardı edilmemiş ama tabi sadece son cümlede bahsediliyor.



Manşet: Haklısınız, bunun adı Faşizmdir!
BirGün, iktidarın Hollanda olayları üzerine yaptığı yorumların hakkını teslim ediyor ve bir hatırlatma yaparak ülkemizdeki protesto engellemelerini sıralıyor. Keşke şerden hayır doğsa da iktidarın da içeriye yönelik bakışı değişse! Tabi hayır demişken olumlu anlamında söylüyorum! Solda yine bugün incelediğimiz gazetelerde olduğu gibi siyasi kişilerin yorumları var. Erdoğan ve Çavuşoğlu'nun yaptırım söylemleri ortak ele alınmış. Fatma Betül Sayan Kaya'nın basın toplantısı eleştirel aktarılmış. Ve son olarak gazete AKP'li Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu'nun skandal 1923 yorumunu unutmamış. Arada kaynamasına izin vermemiş.



Manşet: Diplomasi oy kurbanı
Cumhuriyet, Hollanda gerginliğini iki tarafa da eleştirel yaklaşarak okuyucularına duyurmuş. Evet süreç boyunca bu meselede durmak pek işe gelmiyor. İç meselenin iki ülke için de şu an hayati önemde olduğunu unutmayalım. Bu yaşananları komplocu bakışla okumak istemem lakin yaşananlar da akıl tutulması gerçekten. "Ne oluyor ya?" dedirtiyor. Manşet haberinin altında Hayır ve Saadet partilerine yönelik engellemeler duyuruluyor. Yani gündemle ilintili olduğu aşikar. En altta YGS'nin 9:45 uygulaması muhalif basına uygun açıdan duyurulmuş. Onun yanında Emre Saltık'ın son yolculuğu ihmal edilmemiş. Sağ alt kısımda yine Hollanda gerginliğiyle alakalı 2 haber var. Türk gurbetçilerin eleştirisi işlenmiş. Tabi belirsizlik var esasında. Yine de içten içe her gurbetçinin böyle düşündüğünü söylemek mümkün. Onun altında da iki ülke arasındaki ekonomik "bağ" ele alınmış.

İki manşet




Takvim: HOŞTLANDA!

*Kelime oyunlarının üstadı Takvim, böyle bir günde de en iyi bildiği işi yapmış ve polislerin köpekli şiddetini böyle başlıklandırmış. Takvim'in "alametifarikası" kırmızı ok burada da var. "Hoşt"tan başlıyor ve köpeğe gidiyor. Saldırıya uğrayan kişinin görüşleri de aktarılıyor. Sağdaki "Türkiye Tek Ses" ilavesinde ise söz konusu ünlüler Şahan Gökbakar, Esra Erol, Ebru Yaşar ve Alişan şeklinde. Ha unutmadan başlığa basan ayaklar Serenay Sarıkaya'ya ait. Devasa fotoğraf kontenjanından.


evrensel: Oy İçin Kriz

*evrensel de Hollanda meselesini iki tarafın karşılıklı çıkar sağlamasına dayandırmış. Genel bir başlık altında konu üzerine farklı haberler mevcut. Yabancı ülkelerde seçim propagandası yapılmaması yönündeki 298 sayılı kanunun 94/A maddesini gazete kırmızı kutucukla hatırlatıyor. Umarım bundan böyle hem iktidar hem de diğer partiler buna dikkat eder.

Bir ilave manşet daha



Karar: HOLLANDA TÜRKİYE'Yİ BİRLEŞTİRDİ

*Yaşanan gerginlikleri Karar daha farklı bir gözle haberleştirmiş. Geçen haftaki Almanya krizinden sonra da buna benzer bir manşetle çıkmışlardı. Gazete hayata pozitif bakmayı becerebiliyor demek ki...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder