15 Mart 2017 Çarşamba

15 Mart 2017 gazetelerine bakış

Manşet: Avrupa'da 28 Şubat Kafası
Star, Avrupa Adalet Divanı'ndan dün çıkan kararı 28 Şubat'a yormuş. Alt başlıkta, yaşananlara yönelik Bakan Tüfenkci'nin "Haçlı" benzetmesi dikkat çekiyor. Hemen altındaki ateş açma haberine ait olan Bakan Sayan Kaya'nın fotoğrafı sayfaya yayıldığı için manşetle de "uyumlu" olmuş. İlk bakışta polislerin bakanı başörtüsü taktığı için engellemiş olduğu izlenimi veriliyor. Erdoğan'ın Srebrenitsa üzerinden Hollanda'yı eleştirdiği sözleri sol tarafta yer alıyor. Onun hemen altına da özel dosya hüviyetindeki bir çalışma, bağlantılı olması amacıyla yerleştirilmiş. Ukrayna'ya kimlikle seyahat "magazinsel" olmayan bir fotoğrafla duyuruluyor. Sürmanşette Star'ın 18. yaş kutlamalarından bir haber var. Tabi o 18 yılın ilk dönemlerini de biliyoruz. Haber metninde Nuh Albayrak'ın gazete için "18'lik seçmen delikanlı" benzetmesini yapması basındaki erkek egemen düzenin ve gazetenin tarafının itirafı sanki.

Manşet: De Geert Lan!
Takvim "özel" bir haberle karşımızda. Irkçılığından şikayet edilen Geert Wilders'ın kökleri kurcalanmış. Saçını boyuyormuş falan. Annesinin Endonezyalı olmasına kanıt olarak bir kadın görseline kendi kafası yerleştirilmiş. Burada cinsiyet üzerinden bir aşağılama da mevcut. "Etek ve muhalefet" ilişkisini hatırlayın. Erdoğan'ın Hollanda'ya yönelik sert sözleri logonun hemen altında. İsviçre gazetesi Blick'in 13 Mart'ta attığı manşet doğru değildi. Lakin Cumhurbaşkanı da aynı hataya düşerek gurbetçilere seçim yönlendirmesinde bulunuyor. Bir şeyi eleştirmek için tutarlı olmak şart. Solda iki haber var. Üsttekinde Binali Yıldırım'ın demeci söz konusu. Umarım doğrudur. Bunun altındaki haberde Avrupa Adalet Divanı'nın başörtüsü kararı duyuruluyor. Tamam yasak. Peki görsel? Böyle ciddi bir haberi böyle bir fotoğrafla sunmak  samimiyetsizliktir. Kadının üzerindeki güzellik algısını yeniden üretmektir. Yani böyle bir haberde bile ilgi çekicilik, pazarlanabilirlik amaçlanıyorsa o zaman o gazete ne muhafazakardır ne de "dava" gazetesidir. En üstteki cinsiyetçi tarzdaki sağlık ve yanındaki orantısız fotoğraflı magazin haberlerini de ihmal etmeyelim.

Manşet: Hadsiz
Bu halde bir Posta'da manşetin o haber olduğunu tahmin ediyorum. Gazete başka bir haberi manşet olarak gördüyse bilemem(!) Neyse. Haberde AKP'li bir görevlinin yaptığı "iş" aktarılıyor. Malum şahsa iki farklı eylemden soruşturma açıldığı için Posta'nın işi kolay. Sadece Atatürk'e hakaretten işlem yapılsaydı -ki oluyorsa- yine manşet olur muydu? Sol kısım Hollanda meselelerine bırakılmış. Erdoğan'ın Srebrenitsa iddiası en altta küçük bir biçimde. Başlıkta durum, suçlama olarak görülmüş. Avrupa Adalet Divanı'ndan çıkan türban kararı orta kısımda, aşağıya doğru bir yere sıkıştırılmış. Trabzon'da İstiklal Marşı'nın Arapça okunmasının haberi sağda unutulmamış. Onun altında bir "hamarat" robot olayı dikkat çekiyor. Olacaksa böyle robot olsun. (mu)?


Manşet: Liderler Survivor engelini aşamadı!
Yeniçağ, medya dünyasından bir haberle karşımızda. Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun katıldığı televizyon programlarının dizilere ve Survivor'a yenik düştüğü açıklanıyor. Evet haberde insanlar tamamen bunları tercih etmiş gibi bir sunuş var. Lakin ben liderlerin hele de iktidar yüzlerinin bundan rahatsız olmadıklarını hatta mutluluk duyduklarını söyleyebilirim. Konuşulup, düşünülüp, kurcalanmak yerine "varlığımızı bilin yeter" anlayışı ortada olan. Gazetenin haberi tasarlama konusundaki tuhaflığı ise bu manşet çalışmasının arasına 2 alakasız haber sıkıştırması. Erdoğan'ın Srebrenitsa iddiası mesela bunlardan biri. Orta kısımda Metin Feyzioğlu'nun sözleri yer bulmuş. Sağda da Akşener ve Özdağ haberleri sıralanmış.


Manşet: Krizin Faturası Gurbetçiye
Dün, Avrupa krizinin "evet" amacıyla devreye sokulduğunu manşetine taşıyan Aydınlık bu kez de sorunu gurbetçiler üzerinden ele almış. Doğru bir noktaya dikkat çekiyorlar. Gerginlik çıkar, bizim siyasetçiler bugün laf dalaşına girerler, yarın el sıkışırlar ama olan insanlara olur. Ya da olumsuz şeyler olmaması için duacıyız. Logo üzerinde ByLock kullanan siyasetçilerin referandum sonrası ortaya çıkarılacağı aktarılıyor. Aydınlık, kalpaklı Erdoğan olayına farklı bir yerden bakmış. Meğerse o tablo 3 aydır asılıymış. Bunun hemen altına okul duvarında evet afişi asılması durumu bağlantılı olarak yer etmiş. Sağ taraf Vatan Partisi'nin. Solda ise Arapça marş es geçilmemiş.



İki manşet



Güneş: KATİLSİNİZ

*Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Srebrenitsa eleştirisinden sonra Güneş, mesele üzerine bir manşet yapmış. Madem böyle bir durum vardı. Gazeteler daha önce neredeydi? Hollanda'yı yıpratmak için neden önceden bu "özel haberler" okuyucularla buluşmadı? Demeçten, iddiadan yola çıkmak böyle çirkin bir tablo sunuyor. Hiçbir şey umurunuzda değil tamam da bu evet sürecine o masum Boşnaklar da mı malzeme olacaktı?


Cumhuriyet: Siyasi Ayak kızağa aldırdı

*Cumhuriyet bugün 15 Temmuz çatı iddianamesini hazırlayan Başsavcı Vekili İşçimen'in görevden alınmasını paylaşmış. Siyasi ayak başa bela olacak desenize!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder