3 Mart 2017 Cuma

3 Mart 2017 gazetelerine bakış

Güneş bugün tembelliğe vurmuş. Manşetlerini (4 manşet) Cumhurbaşkanı belirlemiş. "Uçakta 4 Manşet" başlıklı haberde Erdoğan birden fazla konuda önemli açıklamalar yapınca gazetenin kafası karışmış haliyle. Ben esasında 3. maddenin başlık olarak seçilmesini beklerdim. Ortada Bekir Bozdağ'ın Almanya'daki toplantısına izin verilmeyişi duyuruluyor. Bu durum Deniz Yücel'in tutuklanması ile bağdaştırılıyor. Adıyaman'daki deprem sayfanın dibini görmüş. İnsanların kıymeti yok polemikli manşetler kadar. Solda kırmızı kutu içindeki Lafarge haberi dikkat çekiyor. Fotoğrafa iliştirilen "Fransa'dan DEAŞ İtirafı" ibaresi yanıltıcı. "Fransız Şirketten İtiraf" vb. dense daha doğru olur bence. Sağ en altta ise tacizciye yapılan taciz meşturlaştırılmış, komik bir hadiseymiş gibi verilmiş. Akıllar bel altı çalışıyor ya ondan!


Güneş'in "4 manşet" içinde 1 numarayı verdiği Münbiç gelişmesi Milat'ın "tek" manşeti olmuş. "Hedef Münbiç" başlığının kullanıldığı haberde spot, iddialı ifadelerle başlıyor. Erdoğan'ın "Karargah Rahatsız" yorumu ise haberin altına iliştirilmiş. Adıyaman depremi "Güneydoğu Sallandı" başlığı ile depremin diğer illerde de hissedildiğini vurgulayarak logo yanına sıkışmış. Sürmanşete Binali Yıldırım'ın sözleri alınmış. Yanında İHH etkinliğinin duyurusu var. Manşetin altındaki haberde ise Numan Kurtulmuş'un -ecek, -acak'lı yeni sistemi güzellemeleri yer alıyor. Bekir Bozdağ'ın maruz kaldığı engel ise lacivert kutucuk içinde küçük bir şekilde aktarılıyor okuyuculara. Sağ kısımdaki haberlerin üçü Suriye gelişmelerine pay edilmiş. AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar'ın söyleşisi ise en alta konmuş.


Habertürk bugün iki haberini ön plana çıkarmış. Sağdaki Erdoğan haberinde "İstikamet Münbiç" başlığındaki konunun altına yine Münbiç'le alakalı diğer haberler eklenmiş. Soldaki haber ise "'Palalı çeteden tutuklandı" başlıklı. Gezi'nin çakma cesuru Sabri Çelebi bu kez farklı bir suçtan tutuklanmış. Gazetenin bunu önemli görmesi dikkat çekici. Bekir Bozdağ'a uygulanan engelleme kararı logonun üstünde yer bulmuş. Alman Büyükelçi'ye nota verildiği vurgulanıyor. Sol en altta Ceylan Timuroğlu'nun katledilmesi ile ilgili bir haber var. Timuroğlu'nun sevgilisi olduğu iddia edilen kişi aklanma derdinde. Şahsın olayla ilgili görüşleri sadece fotoğraf altına alınmış. Sol en altta da "Kilis Seddi" diye görülen sınır duvarı haberi ironik bir biçimde küçücük alanda kalmış. Kader.


Bahçeli'nin Kürdistan Bayrağı yorumu hala Ortadoğu için sıcaklığını koruyor. "Bayrak Haya Ve Hakikattir" diyor başlık. Cumhurbaşkanı'nın Münbiç "işareti" ortada konumlanmış. Çavuşoğlu'nun YPG beyanı burada da ihmal edilmemiş, sağda. Sol kısım çeşitli istatistiki haberlere ayrılmış. Orta alt bölümde Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası'nın haberi yer edinmiş kendine. Futbol dışı spor haberlerini ilk sayfalarda görmek iyi, böyle de olsa. Umarım gazetede yer dolsun diye konmamıştır! Adıyaman depremi en üstte logonun yanında küçük bir yerden duyuruluyor takipçilere. Görsel de bir arşiv fotoğrafı.




Milli Gazete, Münbiç gelişmelerini farklı bir pencereden ele almış ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun PYD'ye yönelik sözleri öne çıkmış. Manşetin başlığı "Münbiç'te Restleşme" biçiminde. Altındaki 3 haberle bağ kuruluyor. Erdoğan'ın sözleri ortada küçük bir boyutta. Gazetenin sağı Saadet Partisi'ndeki gelişmeleri haberdar ediyor. Adıyaman depremi incelediğimiz bugünkü gazeteler içinde nispeten daha büyük bir alanı kaplıyor. Haberde Şanlıurfa da öne çekilmiş. Sürmanşete ise "kendilerinden" bir haber alınmış. Haberde TV5'in Milli Gazete'ye katılması duyuruluyor. Hayırlı olsun diyelim.





İki manşet



Star: Almanya'nın PKK intikamı

*Dünkü "PKK Tetikçisi" haberinden sonra bugünkü bonus manşet konuğu yine Star. Bozdağ ve Zeybekci'nin Almanya'da planladıkları programın iptal edilmesi, Deniz Yücel'in tutuklanması ile bağdaştırılıyor. Bugün çoğu gazete bunu yapmıştı ama manşetine Star aldı. Yaşanan olay çok üzücü tabi ki. Alman yetkilerin söylediği iddia edilen gerekçeler ne kadar doğru bilinmez. Buna karşın böyle kötü bir olayı başka bir kötü olayla iliştirmeye çalışmak ve bir gazetecinin tutuklanmasına haklılık kazandırma çabasına girmek doğru değil. Star'a anlatamayız tabi bunu.


Sözcü: Yıldırım bana vekillik teklif etti

*Bu sözler MHP'nin muhalif ismi Sinan Oğan'a ait. Yaklaşık 2 yıl sonra ortaya çıkan bu gelişme manşette. En azından gazete için. Bu da böyle dursun bakalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder