22 Mart 2017 Çarşamba

22 Mart 2017 gazetelerine bakış

Manşet: Kafa karışıklığına 10 Cevap
Star bugün iktidara yakın gazetelerde hemen hemen her gün logo üstünde ve kenarda gördüğümüz yeni sistem güzellemesini 10 soru ile toptan gerçekleştirmiş. 10. soruya verilen cevap bu referandum sürecinde "evet"in neden hala somut bir şey anlatamıyor olduğunun kanıtı. Orta kısımdaki geniş fotoğraf Diyarbakır'daki Nevruz'dan. Dün İnternet sitesindeki haberde ilgisizliğin olduğunu duyuran gazete, bu sefer de olaysızlık üzerinden aktarıyor yaşananları. Tabi verilen mesajlar yok. Onun hemen altında ABD'nin Türkiye dahil 7 ülke için aldığı, büyük teknolojik cihazların uçak kabinlerine sokulmaması kararı "Haçlı İttifak" diye sunuluyor. Ve üstelik sadece THY öne çıkarılmış. Uyarı; içinde yine 3. havalimanının kıskanılmasını içerir. Sol altta Dink suikastı haberleri var. İhale FETÖ'nün ve Samast ile fotoğraf olayı ise kumpasmış. Bir zamanlar gururla paylaşılmıyor muydu oysa? Sürmanşet Erdoğan'ın sözlerini aktarıyor. Altında da Binali Yıldırım'ın bir iddiası gözüküyor. Tabi bunu sandık öncesinde duyurmak ilginç oldu. Hem bize ne?

Manşet: İşte O Gece
Takvim, 15 Temmuz'daki Genelkurmay görüntülerine "ulaşmış." İyi de bu ve benzer kayıtlar hemen her gün gazetelerde basılıyor. Ulaşmak demeyelim de paylaşmak diyelim iyisi mi! Sağ altta bir çocuk cinayeti haberi yer alıyor. Minik kızın adı Ekin. Başlıkta "söz sanatı" yapmak hiç de doğru olmamış. Orta kısımda Erdoğan'ın Avrupa'ya yönelik sözleri konumlanmış. Solda bir kadın cinayeti haberi. Star'da "Naylon poşette dehşet" başlığı ile duyurulan olay burada ise "Torba Cinayeti"diye verilmiş. Torba morba değil bu bir kadın cinayeti. Erkek vahşeti. Kaçağın resmi küçük, kadının resmi kocaman! Bu haberde bile akıldan dikkat çekicilik geçiyor ya!. Ben inanmıyorum ki tamamen temiz düşüncelerle bunu tasarlamış olsunlar. Pes, pes, pes... David Rockefeller'ın ölümü sonrası sosyal medya nabzına bakılmış. Takvim bu sanal ortam yorumlarını pek seviyor olmalı. Sağ en altta bir "komikli" paylaşım yer etmiş. Dibine kadar cinsiyet ayrımcılığı koktu. O hizada en üstte ise Sneijder'in eşine aldığı araba duyuruluyor. Yolanthe Cabau'nun fotoğrafı öyle büyük ki manşetin harflerine basmış. Haberin asıl malzemesi otomobil ise ufacık kalmış.

Manşet: Bu Ne Şimdi?
Soruyor Posta! Ne diyor, bu yasak diyor. İngiltere ve ABD'ye soruyor. "Bu ne şimdi?" derken acaba Trump özelinde bir hayal kırıklığı mı söz konusu? Logo altı haberlerinin solda yer alanı Tayfun Talipoğlu'nu unutmamış. İlk kez gördük böylece bugünkü gazetelerimiz içinde. Sağda Odintsova'nın haberi duyurulmuyor, "pazarlanıyor." Ekin Bebek'in katli alt kısımda. Yine burada da uzun bir bekleyiş sonrası dünyaya geldiğinden dem vuruluyor. AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn'ın sözleri de yer bulmuş. Uzakmışız Avrupa'ya. Sağ en alta da Nevruz sığmış. Kaçan bir kişinin polis tarafından öldürülmesi gözden kaçırılmamış.



Manşet: Meral Akşener'i susturamadılar!
Uzun bir süredir gündem olan ya da daha çok görmemezlikten gelinen Meral Akşener'in Niğde ziyaretinin nihayet gerçekleşmiş olması Yeniçağ'ın ilk gündem maddesi. Sürmanşette Türklük vurgusu ile Nevruz'un ilanı var. Manşetin altındaki küçük siyah zeminli bölümde ise Diyarbakır'daki etkinliklerin kötü yönleri veriliyor. Metinde "valilik izniyle" ibaresi bilinçli yerleştirilmiş sanırım. Alt kısım "operasyonel" faaliyetlere ayrılmış. Nevruz'da dur ihtarına uymadığı gerekçesi ile vurulan kişinin haberi de bu kısımda değerlendirilmiş. "Uymayınca" ibaresi ile olaya bir "doğallık" da katılmış. Sağ en altta Bulgaristan sınırındaki eylemler paylaşılıyor. Sağ üstte Ege adalarından Bulamaç'a yapılan "işgal"in vaziyeti gözler önüne serilmiş.


Manşet: Irak'ın Kuzeyi FETÖ'nün Üssü
Kürdistan Bayrağı hadisesi sonrası Aydınlık'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Barzani üzerinden eleştirileri sürüyor. Burada gazete bu kez FETÖ kozu ile hareket etmiş. FETÖ ile Barzani bağı kurup "bakın ağırladığınız kişi ihanet çetesi ile" mi denilmek isteniyor yoksa AKP'nin hala FETÖ bağının sürdüğü mü ima ediliyor. Haberde biraz da Hollanda süsü eksik edilmemiş. Logo üstünde referandum gündemi var. Sürmanşet göze çarpıyor. Yine bir "anket krizi" meselesi. Bu ülke 1 Kasım sonuçlarını gördü. Dolayısı ile temkinli yaklaşmak lazım. Altta Afrin'le ilgili bir gelişme söz konusu. Ruslar "sağlam", sıkıntı yok! ABD ve İngiltere'nin uçak kararı, Talipoğlu'nun vefatı ve Akbank grevi solda küçük küçük de olsa ihmal edilmemiş.


İki manşet



Akşam: ÇEYREK ASIRLIK İHANET BELGESİ

*FETÖ'nün planlarını anlatan bir belge ele geçmiş. 25 yıl önce hazırlanmış. Akşam'a sormak gerek o 25 yılın 11'inde kimden güç aldı bu yapılanma diye.


Cumhuriyet: Hükümetin Ali'siz cemi

*Sandık öncesi AKP'nin cem töreni organizasyonu eksiğiyle, hızıyla Cumhuriyet tarafından okurlara duyuruluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder