16 Mart 2017 Perşembe

16 Mart 2017 gazetelerine bakış

Manşet: AB'yi Türk Korkusu Sardı
Türkiye bugün demeç manşetle çıktı. Cumhurbaşkanı'nın sözleri yüksek tonda ve milliyetçilik kokulu. Sağda Türkiye'nin mülteci "kozu" haberleşmiş. En ufak bir gerginlikte, o zor durumda yaşayan insanları "salınmalık" yığınlar olarak kullanmak, sürekli bahsedilen kardeşlik, yoldaşlık durumlarıyla ne kadar bağdaşır siz düşünün. Logo altında soldaki Ülker haberi iyi bir halkla ilişkiler çalışması olmuş! Manşet altında, solda Binali Yıldırım çok küçük bir yer bulmuş. Sağ alt kısımda 2 askerin yaşamını kaybettiği saldırı duyuruluyor. Bunun da kıymeti böyle demek ki. Üstünde sanıyorum ki bağlantılı olması için Güneydoğu ve HDP gelişmeleri paylaşılmış. Partinin sandık görevlisi bulamadığı iddiası sadece başlık halinde, ilgi uyandırıcı biçimde verilmiş. Orta en alttaki Beşiktaş - Olimpiakos duyurusunda ise başlığın üstündeki "Rakip Yunan" ifadesi de şaşırtıcı. Sanki dün belli olmuş ya da Olimpiakos alelade bir Yunanistan takımıymış gibi. Rakibin Yunanlığına net bir vurgu var kasten.

Manşet: Faşizmin Ruhu Avrupa'yı Sardı
Türkiye gibi Yeni Akit de gündeminin ilk sırasına Erdoğan'ın sözlerini koydu. Burada da Binali Yıldırım küçük bir alanda. Onun da hedefinde Avrupa var. Sürmanşette yine bir FETÖ "korkutması" göze çarpıyor. Başlık "hainler" diyor ama haberin içinde bir kişi söz konusu. Onun da koskoca Brezilya'yı etkileme gücü sıfıra yakın gibi. O yüzden bu korkutmalarla ekmek yemeye çalışmak yersiz. En altta AİHM'in bir kararı eleştiriliyor. Buradaki benzetme de "Haçlı yargısı" diye yapılmış. Ömer Çelik'in yorumu da destekleyici biçimde konumlanmış. Sağ kısım FETÖ-PKK haberlerine ayrılmış. 2 askerin kaybı sadece bir başlıkla geçiştirilmiş. Beyler aşiret reisinin iddiaları daha değerli sanırım...


Manşet: 2023 İmzası
Vatan bugün "paralı", "betonlu" bir ihalenin imza törenini duyuruyor. Tabi o yıllarda dünyadaki gelişmelerin bu hızla daha da ilerleyeceği düşünülürse gerçekten bunlarla uğraşıp, övünüyor olmak insanı üzüyor. Evet böyle şeyler bir atılım olarak kabul edilebilir ama nadir bulunan nimet gibi davranmak, tek kurtuluşun betonla olacağını düşünmek, gelecek dünyasında var olma adına büyük hata. Kırmızı kalın çizgi ile ayrılan sağ kısım demeçlere bırakılmış. Üçüncü sıradaki Kemal Kılıçdaroğlu haberinde Kılıçdaroğlu'nun sorusunu gazete son cümlede kendisi cevaplıyor. En sonda ise Fatma Betül Sayan Kaya var. BM konuşması yapacağı çok öne alınmıştı ama hem Vatan'da hem de diğer gazetelerde sonuç o kadar da heyecan verici olmadı nedense! Orta altta 15 Temmuz görüntülerinden bir haber söz konusu. Kamera kayıtları ile oklu, grafikli FETÖ haberleri şu sıralar yaygınlaştı. Solda Hollanda seçimlerinin sonuçları da ihmal edilmemiş. Logo üstünde Beşiktaş'tan bir isteği var Vatan'ın. Esasında erken gol bulmak güzel ama tur için acele etmeye de gerek yok. Sakin kalalım yeter. (Bu satırlar yazılırken Beşiktaş 10. dakikada Aboubakar'ın golüyle 1-0 öne geçti. :D)

Manşet: Skandal 5
Yeni Asya "skandallar serisi"ni sürdürüyor. Bediüzzaman panelinin iptal edilmesi okuyucularla paylaşılıyor. Bununla ilgili bir diğer gelişme ise logo üstüne konulmuş. Dün Cumhuriyet'in manşetleştirdiği 15 Temmuz savcılarının görevden alınması Yeni Asya'da bugün işlenmiş. Solda "Şok tasfiyeler" başlığı ile aktarılıyor. Asker kayıpları haberini bugün incelediğimiz gazeteler içinde "en geniş" gören gazete oldu ayrıca Yeni Asya. Sağ en alt köşede fotoğraf yoğunluklu biçimde yer alıyor. Alt bölge genel olarak olumsuz tabloların haberleri ile dolu.




Manşet: 3 Milyon 872 Bin!
Böyle bir rakamı manşetine almış Yurt. Bu rakam son açıklanan işsiz birey sayısı. Başlıktan önce bir de "Ne referandum ne Hollanda! işte Türkiye'nin gerçek sorunu işsizliğin rakamı" ifadesi dikkat çekiyor. Daha gerçekçi sorunlara parmak basmak güzel bir gazetecilik refleksidir bana göre. Aşağısına yine bağlantılı olarak bir iş kurasının haberi eklenmiş. Manşet altında Diyarbakır'da 2 askerin yaşamını yitirmesi veriliyor. En altta ise 2 haber gözüküyor. Hatırlayın, Vatan, Kılıçdaroğlu haberine çok normalmiş gibi, cevap niteliğinde bir ifade ile nokta koymuştu. İşte esasında anormal olan o durumu Yurt, haber yapmış. Büyükelçi Saray'da ne yapıyor meraktayız. Onun yanında Akşener'in 15 Temmuz yorumu yer bulmuş. Akşener, girişimin temel sebebine vurgu yapıyor. Bunu bilmek gerek gerçekten de. "Neden Hayır Diyorum?" ünlüsü bugün için Ömer Faruk Eminağaoğlu. Gazetenin klasik "Perşembe Söyleşileri" ilk sayfada yok. Galiba yapılmadı. En tepedeki iki başlık ise Hollanda'ya yönelik farklı "yaptırımları" duyuruyor.

İki manşet



Star: ÇOCUKLARA NAZİ ZULMÜ

*Star "özel dosya" çalışması ile çıkmış. Daha önce birkaç kez yazmıştım, bu yaşananları o Nazi dramları ile bir tutmak ne kadar insanca? Haberde iddia edilen durum çok çirkin tabi ki. Daha detaylı araştırmak, ona göre yorumlamak gerek. Gazete önceki manşetlerinden birini de hatırlatarak "son zamanlarda gerilim arttı diye bu haberleri yapmıyoruz" mesajı da veriyor.


Aydınlık: SANA GİTME DEMEDİM Mİ

*Bir dedikodu haberi var Aydınlık'ta. Haliyle bu tip şeyler ilgi çekiyor. Yıldırım'ın umursanmadığı malum. Zaten kendisi de makamını imha etmek için meydan meydan dolaşmıyor mu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder