2 Mart 2017 Perşembe

2 Mart 2017 gazetelerine bakış

Türkiye, manşetinde "Katil Sürüsü Temizlenmeli" başlığı ile karşımızda. Çağrı Cumhurbaşkanı'nın. Pakistan'daki EİT Liderler Zirvesi'nde konuşan Erdoğan, IŞİD'e yönelik görüşlerini yine mağduriyet üzerinden dile getiriyor. Sürmanşette Binali Yıldırım'ın referandum mitingleri haber olmuş. Gazete minik haber metninde Başbakan'ın "fantastik" sözlerini kullanmış. Sol altta Güneydoğu ile ilgili bir anket haberi var. Bir hayli iddialı. Bekleyelim. Sağda bir Trump güzellemesi dikkat çekiyor. Onunla bağlı olabilecek bir haber ise orta alt kısımda. PYD üzerinden bir eleştiri var ama tabi yine ordu eleştirisi bu. Aydın Doğan için çıkarılan zorla getirme kararı sağda küçük de olsa ihmal edilmemiş. Başlıktaki "zorla" kısmı vurgulanmış. Zafer edası.



Yeni Akit, Yıldırım'ın blogda da paylaştığım demecini manşetleştirmiş. "Erdoğan İçin Değil Her Doğan İçin Evet" biçimindeki başlıkta gazete eveti eklemeyi unutmamış. Gazetenin üst kısmı ise "Karargah Rahatsız" haberinin artçılarına ayrılmış. Doğan için çıkarılan mahkeme kararı daha büyük halde. "Zorla Getirilecek" başlığında da yine bir zafer kokusu almak mümkün. Türkiye'nin manşeti, Yeni Akit'te solda en üst konumda ama çok küçük. Altında 28 Şubat ile alakalı "mağduriyet" haberi gözüküyor. Metin Feyzioğlu'nu hedef alan bir çalışma da onun altında. En sonda ise Oğul Erbakan'ın SP'nin yaptığı etkinliğe çağrılmamasına bozulması aktarılıyor okuyuculara.




"Bayraklı Mesaj" başlığını attığı manşetinde Vatan, ABD'li askerlerin YPG'lilerle pozuna cevap veren Türkiye askerlerini konu almış. Orta kısmın diğer haberi ise Türkiye'nin sol en altta yer verdiği "cankurtaran başkan" gelişmesi. Vatan gibi kitle gazetelerinde bu doğal esasında. "Ekşın" lazım. Erdoğan'ın EİT temasları ve oradaki demeçleri diğer iki gazeteye benzer bir başlıkla sağ kısımda görünüyor. Referandumun nabzı da sağ alt kısma sıralanmış. Yıldırım, Kılıçdaroğlu, Bahçeli düzeninde CHP Lideri'nin ikinci sırada olması ilginç. Dibi görmemiş en azından. Logonun yanında ise Ceylan Timuroğlu'nun katledilişi duyuruluyor. Fotoğraf orantısız. Kaçak durumdaki birisinin resmi daha büyük verilseydi yararlı olurdu sanki. Ayrıca haber metninde "...erkek arkadaşı ile sinemaya gittiği için öldüren..." ibaresi sorunlu. Kadın onu yapmasaymış ölmeyecekmiş!? İlaveten katilin "dolduruşa gelmesinin" başlık diye seçilmesi de yine onun suçunu hafifletme amacı güdüyor. Yazık.

Yeni Asya'nın birkaç gündür bir derdi var. İlk olarak "Skandal" başlığı ile duyurdukları, İzmir cezaevinde Risale-i Nur'un yasaklanması olayının ardından bugün de "Skandal-2" manşeti karşımızda. Film adı mübarek! Haber TVNET ve Türkiye'nin FETÖ yayınları olarak sayılmasını konu ediniyor. Onun altında da "Skandal-3" yerleşiyor. Orada da Genç Yorum dergisinin engellenmesi durumu var. Gazetenin Genel Yayın Müdürü Kazım Güleçyüz'ün 1982 referandumu üzerine beyanları hemen yanda. Sol altta küçük de olsa Trump merkezli bir dolar haberi var. Yanında da Venedik Komisyonu'nun Türkiye raporu. Es geçilmemiş ikisi de. Sağda ise demeçler var. Cemil Çicek'in ve Metin Feyzioğlu'nun söyledikleri dikkat çekici ama Feyzioğlu'na ben inanmıyorum. Bu tip bir süreçte Atatürk'ü malzeme yapmak şık değil.


Yurt, "Geleceğimiz İçin Hayır" başlığını kullandığı manşetinde CHP'nin referandum kampanyasında izleyeceği yolu aktarıyor takipçilerine. Gazetenin perşembe söyleşisinde konuk Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İlnur Çevik. Yanında da, ünlülerin hayır gerekçeleri kısmında Meltem Cumbul var. Solda Bağdadi'nin Irak'ta yenilgiyi kabul ettiği yönündeki açıklamasının haberi ortada konumlanmış. Sağ altta da Sırrı Sakık'ın görevden alınışı "hatırı sayılır" büyüklükte. En altta küçük de olsa Maçka Parkı gelişmesi görülmüş. Orta bölümde Türkiye'de gazeteciliğin durumu üzerine IPI'ın açıklaması, MİT Tırları davası ve Balbay'ın Yurt'u ziyareti gibi "mesleki" gelişmeler yer alıyor.




İki manşet



Star: PKK TETİKÇİSİ

*Tutuklanan Die Welt muhabiri Deniz Yücel Star'ın derdi olmuş bugün. Tutukluluğuna kılıf uydurma çabası hakim. Bir gazetenin bir gazeteci için bunları yapması üzücü. Ne yazık ki gazetenin GYY'si Nuh Albayrak'ın vakti zamanında bizzat katıldığım bir panelde dediği gibi, şu devirde gazetecilik değil savaş yapıldığı için Star'dan bunları beklemek de "doğal". Başlıkta direkt hedef gösteriliyor Yücel. Öncesinde de "Gazeteci Değil" şeklinde daha küçük boyutlu bir "girizgah" var. Eğer kanıtlar sadece PKK'lılarla görüşme yapmaksa zaten bizim basın tarihimiz bunlarla dolu. Herkes örgüt üyesi o halde! İlginç bir detay bu arada. Spotta ve haber metninde Yücel'in adı hiç yazılmamış. Sadece fotoğraf altı yazılarda "Deniz Yücel" ibaresi var. İyi değil böyle.


evrensel: TORUNLAR CİNAYETİNİN KAPISINI TOKİ AÇMIŞ

*Evet. evrensel'in de derdi var. İşçinin, emekçinin, alın terinin derdi bu. Böyle bir gündemde Torunlar inşaatı katliamını unutmamaları takdir edilesi. Emeğinize sağlık.

Fotoğraflar: http://www.gazetemanset.com/ ve http://www.gazeteoku.com/gazete-mansetleri.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder