20 Mart 2017 Pazartesi

20 Mart 2017 gazetelerine bakış

Manşet: Maskeli Balo Bitti
"Maşaları yapamadı kendileri sahaya indi" diye başlıyor Yeni Şafak'ın manşeti. Cumhurbaşkanı'nın İlim Yayma Cemiyeti'ndeki konuşması bugünün önemli haber malzemesi. Artık "maşa" kullanmak yerine Avrupa ülkelerinin bizzat olayın içine girdiğini iddia ediyor. Sürmanşette ilginç bir haber mevcut. Başlığa bakınca "acaba iktidarı mı eleştiriyor?" diyesi geliyor insanın ama öyle değil tahmin edersiniz ki! Habere göre FETÖ üyeleri hala devlette yer ediniyor ve işlerini kötü yapmak için her yolu deniyorlarmış. Kendi kendilerini tutuklatıp mağduriyet oluşturmaları da cabası. Güneş'in geçen ay attığı İrfan Değirmenci - Aydın Doğan manşeti geldi aklıma. Yanında da ilgili olarak bir 15 Temmuz gecesi haberi bulunuyor. Sağda, yine evet propagandalı referandum "nabzı" yer etmiş. Lice'de 2 askerin yaşamını yitirmesi küçük bir kutuya sığabilmiş! Orta en altta Binali Yıldırım'ın mitinglerinden sözler var. Sol alt köşe ise Alman istihbaratının 15 Temmuz raporuna ayrılmış. "Çünkü siz yaptınız" başlığı ile gazete cevap vericiliğini de üstlenmiş.

Manşet: Maskeli Balo Bitti
İki haberle göze çarpan Akşam'ın sağdaki daha büyük puntolu haberinde Yeni Şafak ile aynı başlık atılmış. Haberin altına da Atatürk'e "sığınmalı" bir evet savunuşu da eklenmiş. Soldaki haberde "Cici Trump, Süper Trump" çalışması görüyoruz. Kaynak, Beyaz Saray'mış. Sürekli tekrarladığım gibi bu tarz politikalar ileride dönebilecek, terse esebilecek şeyler. Başbakan Binali Yıldırım da Akşam'da Erdoğan haberinin altında konumlanmış. Sol alt kısımda Kadınlar 2. Futbol Ligi ekibi Ağrı Birlikspor'un kaza haberi var. Genç oyuncu Dicle Aslan'ın vefatı üzerinden görülmüş. Öyle ki takımın adı yok! Küçük bir yere sahip olduğu için kazanın detayları yok. "Kadın futbol takımı" ibaresini de sorunlu buluyorum. Bu haberin altına Ülkü Ocakları'nın evet kararı yerleşmiş. Tabi bu Ülkücüler'in değil, kurumsal bir yönetimin kararı. Lice'deki asker kayıpları sadece başlık olarak en alta atılmış.

Manşet: 'İthal suçlu' 4 bini geçti
Milliyet, Arif Balkan'ın özel haberiyle karşımızda. Farklı farklı ülkelerden farklı farklı suçlara karışan 4 bin kişi ülkemizde tutuklu veya hükümlüymüş. Sağda Erdoğan'ın sözleri yer etmiş. Başlıktaki "sona erdi" ibaresi sadece diğer 2 gazeteden farklı. Yine burada da Binali Yıldırım altta ama fotoğraf yoğunluklu olduğu için daha büyük. Orta kısımda "muhalefet" değerlendirmeleri mevcut. Bahçeli'nin sözleri hayli iddialı. Bekleyip görelim. Milliyet'te de 15 Temmuz'daki Orduevi baskını ilk sayfaya alınmış. Sağ en altta Suriye gelişmesi çocukların ön plana çıkarılması ile aktarılmış. Lice'deki asker kayıpları en altta tek bir başlıkla "ilan ediliyor". Ne kadar çirkin bir görüntü! Son olarak gazete Chuck Berry'yi unutmamış. Huzur içinde uyu efsane... (https://www.youtube.com/watch?v=75RiHJGfyUE)

Manşet: AKP'de kariyerin yolu FETÖ'den geçerdi!
BirGün, AKP'nin kurucularından olan ve ilk dışişleri bakanlığını üstelenen Yaşar Yakış ile görüşmüş. Başlıktaki ifadeler onun. Yakış'a hak vermemek elde değil. Malumun ilanı adeta. Darbe girişiminin siyasi ayağı artık ne kadar derinse bulunup çıkarılamadı. AKP'nin ilk dönemindeki sükunet başkaydı. Hele ki Gül kabinesinde. Bunun altında Kılıçdaroğlu'nun sözleri paylaşılmış. Fotoğraf çok donuk geldi bana. Keşke daha güzel, hareketli bir görsel seçilseymiş. En altta ise Hollanda krizinin AKP'deki rahatsızlıklarını anlatan bir haber dikkat çekiyor. Solda en üstteki haber göze batıyor. Muhalefet etmenin sonuçları en sonunda yurttan atılmaya, kredileri kaybetmeye kadar vardı. Sağda ise en alttaki haberi unutmayalım. Erdoğan'ın Atatürk üzerinden örnek vermesini gazete, sığınma olarak işlemiş. Lice saldırısı ilk sayfada yok.

Manşet: Biz yandık, siz yanmayın
Cumhuriyet de sözleri manşetleştirmiş. Uyarı Azerbaycanlı avukat ve aktivist İntigam Aliyev'den. Oradaki yönetimin sakıncalarını anlatıyor ve tavsiyelerini sıralıyor. Onun altında fotoğrafın ön plana çıktığı bir 14 Mart etkinliği aktarılıyor. Meydanlardan "sağlıklı" bir hayır yükselmiş. Üçüncü sırada anket sonuçlarının birbirine çok yakın gittiği ve bu virgül hesaplarının iktidarı düşündürdüğü vurgulanıyor. Bununla ilgili olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nun referandum görüşleri de yanında paylaşılıyor. O da "vebal" üzerinden anlatmış. Yani modaya uymuş. Sol en altta yüreklere su serpen bir Bahçeli demeci var ki ihmal etmeyelim. Gazete de öyle düşünmüş zaten. Chuck Berry Cumhuriyet'te de var. Onun yanında da Lice olayı aktarılıyor. Burada da küçükçe.


İki manşet



Star: HİLAL KORKUSU

*Haçlı-Hilal mücadelesi demeçlerinden sonra Star bugün böyle çıkmış. Avrupa'nın 2050'deki yapısını haritayla göstermişler. Tabi büyük pasta Türkiye'nin. Avrupa'nın bu "tehlikeye" karşı gurbetçilerin çocuklarını aldığı, devşirdiği anlatılıyor.


Yeniçağ: AHİRET İSTİSMARI

*Yeniçağ, şu referandum sürecinde din üzerinden yapılan utanç açıklamalarını şöyle bir gündeme getirmiş. Burhan Kuzu'nun sözleri malum. Bunun üzerine gazete ayrıca Şevki Yılmaz'ın "iddiasını" da hatırlarmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder