21 Mart 2017 Salı

21 Mart 2017 gazetelerine bakış

Manşet: Ey AB! Adana'ya Bak İnsanlığından Utan
Manşetteki başlığa göz atınca acaba Sabah, iktidar kanadından bir yetkilinin sözlerini mi paylaştı diye soruyoruz ama öyle değil. Bu, gazetenin direkt bir çağrısı. Söylemleri içselleştirmek böyle bir şey. Haberin altında kırmızı zeminde verilen başlıklar Almanya ve Hollanda'nın yapıp ettiği iddia edilen işlerini aktarıyor. Özellikle ikinci sıradaki Erdoğan posteri haberinin bu kadarcık bir alanda kalması ilginç. Logonun hemen altında referandum için evet kararı alan farklı etnik kökenli yurttaşların haberleri görülüyor. Logo yanında dünkü "Futbol Zirvesi"nin yankıları yer bulmuş. Bu sefer de futbol jargonu ile bir muhalefet eleştirisi mevcut. Hemen altında bağlantılı olarak verilen Özbek-Yıldırım tokalaşmasının Erdoğan'ın önünde yaşandığı vurgulanıyor. Böyle olunca sanki zorla yapmışlar gibi bir hisse kapılıyor insan. Alt kısımda güneş enerjisi projesinin ihalesi ve FETÖ kapsamındaki Ömer Halisdemir davasında Zekai Aksakallı'nın ifadeleri göze çarpan diğer haberler.

Manşet: Karargah Talimat Vermeliydi
Ömer Halisdemir davasını manşetleştiren Karar, Zekai Aksakallı'nın tanık olarak verdiği ifadeyi başlık için kullanmış. Korgeneral Aksakallı'nın beyanı düşündürücü. Erkenden bastırma ile bekleyip tüm katılanları ifşa etme tartışmaları olay yaşandığından beri sürüyor. Logonun yanında David Rockefeller'ın ölümü "unutulmamış." Manşetin yanındaki fotoğraf yoğunluklu haber Futbol Zirvesi'nden. Karar da benzer görseli kullanmış ve "Başkanları Erdoğan Barıştırdı" notunu düşmüş. Sağ altta eski bakanlarla Başbakan Binali Yıldırım'ın kahvaltısının haberi gözüküyor. Gül ve Davutoğlu'nun olmayışı küçük bir kutu içine alınmış. En altta da elektrik kesintileri ile ilgili bir sorunu dile getiren çalışma aktarılıyor. Elektrik demişken güneş enerjisi ihalesi haberinin gazetenin ilk sayfasında yer almadığını belirtelim.

Manşet: Bir Utanç Hikayesi
Hürriyet bir cinsel istismar haber ile okuyucularının karşısında. Yine ana dayanak koru(ya)mama bakış açısı. Alt başlıkların ikisi de ne hikmetse cinsel durumları açıklıyor. Sürmanşet Futbol Zirvesi'ne ayrılmış. Fotoğrafta Yıldırım Demirören'e dikkat. Göksel Gümüşdağ öne atılınca kendisi sona kalmış. Zorla TFF Başkanı olduğu o kadar belli ki! Logonun yanında Ersun Yanal'la ilgili bir haber var. Sırf büyük kadın fotoğrafı konulacak diye nişanlısının teknik açıdan çok da başarılı olmayan bir resmi yerleştirilmiş. Sağda Adana'daki GDO içerikli ekmeklerle ilgili yeni bir gelişme yer alıyor. Bakan Çelik harekete geçmiş. İlk sayfaya alınan sözleri cesur yürek havasında ama Çelik'in GDO tespiti ile ilgili beyanları da vardı. Bu haberin altında David Rockefeller'ın ölümü duyuruluyor. "Efsanevi", "hayırsever" gibi ifadeler dikkat çekici. Haberin olduğu asıl sayfada daha detaylı bilgiler var mı bilemiyorum ama hakkındaki olumsuz yorumlar, eleştiriler yer almamış burada. Sağlığı üzerine söylenenleri ise şehir efsanesi olarak kabul etmiş gazete. Alt kısımdaki karışık haberlerde Zekai Aksakallı'nın sözleri daha küçük diğer gazetelere kıyasla.

Manşet: ByLock Listesini Derhal Açıklayın
Sözcü'nün başlığına aldığı çağrı Kemal Kılıçdaroğlu'nun. "Siyasi ayak" meselesi bana öyle geliyor ki ancak sandık sonrasına kalır. Tabi evet çıkarsa! Şu günlerde bu ayağın ortaya çıkması için medet ummak boş. Altındaki haber ise bir medya eleştirisi. Dünkü "maskeli balo" piştisi malum. Sözcü de gözden kaçırmamış. İlaveten Zaman ve Cumhuriyet hatırlatması da var. İzmir Marşı'nın Süleyman Soylu için uyarlanması meselesi de gazetenin gündeminde. Yalnız haberde geçen "Paşa" ifadesi yanlış. Benim izlediğim videolarda "... Soylu sen çok yaşa" deniyor. AKP'nin eski bakanlarla kahvaltısı Gül ve Davutoğlu üzerinden okunmuş. Tabi her tür karışıklık kabulümüz!? (mü)



Manşet: Bahar Hayırlı Olsun Newroz Kutlu Olsun
evrensel Nevruz'u duyuruyor. Tabi "hayır" ifadesi de unutulmamış. Umut dolu, güzel temenniler sıralanmış. Gerçekleşmesi dileğiyle... Soldaki ve en alttaki haberler de yine benzer konudan. Sürmanşet ise önemli bir sorunu gözler önüne seriyor. Mazlumder gibi bir derneğin nasıl kayyımla içinin boşaltıldığı ve işlemez hale getirildiği anlatılıyor. Hemen yanında Mersin'in Akdeniz Belediyesindeki bir başka kayyım kıyımı yer etmiş. Onun altında İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki İzenerji işçilerinin sandıkta karar alması aktarılıyor. Büyük başarı o emekçiler için. Üçüncü sıradaki haberle bir iş cinayeti de ihmal edilmemiş. GDO'lu ekmek skandalına farklı bir bakış açısı var. Son olarak gazetenin muhabiri Eylem Nazlıer'i biz de tebrik edelim.


İki manşet



Star: BND ŞEFİNİN FETÖ TAKİYESİ

*Alman İstihbaratı BND'nin 15 Temmuz raporu sonrasında karşı atak Star'dan gelmiş. Kanıtlar serilmiş; Görüşmeler, görüşmeler, görüşmeler... Planlar, planlar...


Cumhuriyet: SUSKUN TÜRKİYE

*Cumhuriyet, CHP'nin STK raporunu paylaşmış. Bu alanda yapılan müdahalelerin, baskıların ne boyutta olduğu seriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder