23 Mart 2017 Perşembe

23 Mart 2017 gazetelerine bakış

Manşet: Delikanlı Gibi Ortaya Çık Avrupa
Bu hafta başındaki "maskeli balo" söyleminin bir benzeri var Türkiye'nin manşetinde. Sözler Cumhurbaşkanı'nın. "Delikanlı Gibi" kısmı sarı renkle vurgulanmış. Tipik bir cinsiyetçi söylem üretimi. Solda ikinci sıradaki haber dünkü İngiltere saldırısından. Manşetteki haberde Erdoğan'ın alt başlıkla vurgulanan sözleri bu olayla bayağı ilişkilendirilmişti dün gece. Saldırı haberinin boyutu da tartışmalı. Hangi coğrafya olursa olsun, rakamlar ne olursa olsun bu kadar basitçe yansıtılmamalı ölüm, saldırı haberleri. Bu haberin üstünde bir sağlık sistemi övgüsü yer etmiş. Almanya'nın yeni cumhurbaşkanına karşı "siftahı" yapmış gazete. Ortada Başbakan'dan bir haber mevcut. Norveç'in NATO'da görevli firari kişileri kabul etme kararı alması da yine gazeteyi "kızdıran" gelişmelerden.

Manşet: Zihin Fukara Olunca Akıl Ukala Olur
Bir Erdoğan "deyişi" ile karşımızda Yeni Akit. Bu sözün değişik versiyonları da var. Namık Kemal'e atfedenler de var. Neyse, sözler Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelikmiş bu arada. Sürmanşet Said Nursi'yi anıyor. Logo yanında bir Sivas mağduriyeti haberi dikkat çekiyor. Solda Kılıçdaroğlu'na yüklenilen bir haber var. Söyledikleri, endişeleri doğru olmasına rağmen gazete bunları "gaf" ve "itiraf" diye görmek istemiş. Londra saldırısı ise sağ en altta küçük bir başlıkla "geçiştirilmiş." Rakamlar da yanlış. Baskıya erken girme durumu mu oldu bilemedim ama şu gerçek ki böyle sadece bir başlıkla duyurmak katliama içten içe ses çıkarmamak demektir. Böyle olmamalı.



Manşet: Yasağın Nedeni O Mu?
ABD ve İngiltere'nin laptop, tablet yasağını farklı bir pencereden sorguluyor Vatan. Sağa sola saldırma, öfkeli üslup, komplocu bakış yok. Manşetin altında Londra saldırısı yer etmiş. Saldırganın kullandığı araçtan yola çıkılarak "4X4 Terör" denmiş ama 4x4 övgü olarak da kullanılabiliyor. Biraz talihsiz bir seçim. Norveç'in kararı sağ en altta "kıyak" diye duyuruluyor. Erdoğan ve altında Yıldırım dizaynı bugün baktığımız diğer gazetelerdeki gibi burada da görülüyor. Kılıçdaroğlu'na küçük bir pay kalmış. Erdoğan'ın eleştirilen sözlerinin başlık olarak seçilmesi iyi bir yayın politikası değil bence. Bu tip söylemleri yeniden üretmek yerine başka demeçleri kullanmak gerek diye düşünüyorum.



Manşet: Bediüzzaman Cevap Veriyor
Said Nursi'nin ölüm yıl dönümü Yeni Asya için tek gündem konusu doğal olarak. Atılan başlığa bakınca insan bi' şüpheleniyor ama cevaplar Risale'deymiş. Başka da bir haber yok. Tabi böyle kapaklarda genellikle ikinci sayfaya ikinci bir kapak da konur. Yeni Asya öyle yaptı mı bilemedim. Fransa'daki spor gazetesi L'Équipe de önemli bir spor insanı hayatını kaybettiğinde bu tip minimal kapaklar hazırlar. Ben sadeliği severim açıkçası. Yine de böyle olunca bir dergi hüviyetine büründüğünü söylemek de mümkün. Son olarak gazete, muhabiri Nur Ener'in tutukluluğunu Nursi ile anlatan bir karikatürü de ilave etmiş.




Manşet: Türkiye Twitter'ın Yasak Şampiyonu
Twitter'ın dün açıkladığı Şeffaflık Raporu bugünkü gazetelerimiz içinde sadece Yurt'ta yer etmiş. Üstelik manşetten veriliyor. Durum vahim. Gazetede geçen hafta göremediğim "Perşembe Söyleşileri", "Altan Öymen İle Referandum Söyleşileri"ne dönmüş. Acaba her hafta Öymen mi olacak? Londra saldırısı solda ilk sırada ama küçük. Hatay'da 1 askerin hayatını kaybetmesi gözden kaçmamış. Tayfun Talipoğlu'nun cenazesi de unutulmamış.






İki manşet



Akşam: THY'Yİ DURDURMAMIZ GEREKİYOR

*Akşam, ABD ve İngiltere'nin aldığı uçak kararının perdesini "aralıyor." Tam da bu cenahtan beklenebilecek bir haber tarzı. Bugün Yeni Şafak'ta da aynı mesele var. Lakin spottaki ifadelere dikkat edin. "Biz yine de Trump'a laf etmeyelim" demiş Akşam. Kararı ABD'li havayolu şirketleri almış, gariban Trump da onaylamak zorunda kalmış. Yoksa bu karar çıkmazdı di mi?


Cumhuriyet: Bu bakışa HAYIR

*Erdoğan'ın dünkü sözlerine bir tepki manşeti hazırlamış Cumhuriyet. Gazeteciler için söylediği demeçlerin de yer alması dolayısıyla bizler açısından da özel bir manşet olmuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder