7 Mart 2017 Salı

7 Mart 2017 gazetelerine bakış

Manşet: Kılıçdaroğlu İyice Dağıttı
Binali Yıldırım atv ve a Haber'in ortak yayınına çıkınca haliyle manşet onun sözlerinden seçilmiş. Başbakan, Kılıçdaroğlu'nun gafı üzerinden eleştiri yapmış. Ben yine de bir gazetenin, yetkili demeci de olsa bir kişiye yönelik böyle başlıklar kullanmasını doğru bulmuyorum. En üst sağda Ronaldo, bizi çok "mutlu" edecek açıklamalar yapmış, sağ olsun! Orta kısımdaki kırmızı bantta demeçler sıralanmış. En sonda Bahçeli dikkat çekiyor. Bu kadar küçük verilmesi tuhaf sanki. Sol en altta PKK - FETÖ bağını anlatan bir haber, onun yanında da bir Trump güzellemesi mevcut. Bu kez direkt övgü yok. Araya bir "düşünce kuruluşu" sokulmuş. Son olarak küçük ama etkili bir haber; Solda Fukuşima ile ilgili nükleer gelişmesi gözden kaçmasın. Sanırım konu ilginç diye paylaşılmış. Aksi takdirde yer almaz diye düşünüyorum.

Manşet: Siyaset Berlin'e Karşı Tek Ses
Karar, şu gergin günlerde iktidara yakın diğer gazetelerin yapmadığını yapıp birlik vurgusunda bulunmuş. Almanya'nın toplantı iptallerine karşı 4 aktörün tepkileri aktarılıyor. Spotta Kılıçdaroğlu'nun demecinin öne çıkarılması da yine bu yönde bir davranış. Öte yandan gazetenin mavi zeminli çoğunluk alanı 1. yaş kutlamasına ayrılmış. Hayırlı olsun, nice yıllara o vakit. Orta kısımda göze çarpan Yaprak Keskin'in yaşadığı zorluklar da eleştirel bir pencereden verilmiş. Merkez ve iktidara yakın medya olayı ya duygusallaştırarak, azim vurgusu yaparak gördü ya da haberi hiç işlemedi. Onun yanındaki Recep İvedik haberi ise gurur temalı aktarılıyor ama biraz da üzülmek gerekmez mi? En alttaki kırmızı bantta yer alan başlıklardan biri Trump'ın yeni kısıtlama kararını duyuruyor. Bu da çoğu yerde hiç görülmedi.

Manşet: Nasa'nın Gözü Ona Emanet
Hürriyet öyle sanıyorum ki 8 Mart arifesinde bir kadın haberini manşetleştirmek istemiş. Lakin gelin görün ki logosunun yanında dizi haberini verirken alakasız ve devasa bir Sedef Avcı görseli paylaşmış. Ee! Düzen bir şekilde zarar görmemeli değil mi? Solda Rakka ile alakalı bir gelişme var. Gazetenin alt kısmı ise karmaşık vaziyette. Orta bölümde Almanya gerginliği üzerine gelişmeler yer bulmuş. Kılıçdaroğlu'nun "diğer tondan" açıklamalarını ilk sayfaya almayı uygun görmüş gazete. Sağ en altta da Kabataş Martı Projesi'nden bir detay ihmal edilmemiş.




Manşet: Başbakanın mitinginde çiğnenen bayrakları ülkücüler toplayıp yıkadı
Konuyu direkt aktaran bu uzun başlıklı manşette Sözcü sanıyorum ki bayrak üzerinden bir "işte evetçilerin zararları" durumu sermiş ortaya. Kararsızlara mı bu selam? Sürmanşetteki "Almanya'dan Nazi Sözüne Misilleme" haberinde ise bir kafa karışıklığı var sanki. Kırmızı banttaki üst bilgide "orta yolcu", sakin bir ifade, başlıkta Almanya tarafından anlatım, fotoğrafta Zeybekci'yi Almanya Bayrağı ile "vurma", spotun ilk cümlesinde yaşananlardan Erdoğan'ı sorumlu tutma, spotun ikinci cümlesinde Almanya'ya eleştiri ve nihayetinde Almanya'yı yerme söz konusu. Terledik! Yalnız dikkatlerden kaçmasın haberle ilintili olarak Meral Akşener'in maruz kaldığı engellemeler de hemen peşine konulmuş. Orta en altta bir rant haberi de göze çarpan diğer işlerden.


Manşet: 15 Yıldır Bu Ülkeyi Kim Yönetiyor?
evrensel'in manşetine aldığı bu soruyu metal işçileri soruyor. Başkanlık üzerine yapılan -ecek, -acak'lı güzellemelere inat, yerinde ve gerçekçi bir soru. Öyle bir yeni sistem hırsı var ki en sonunda "biz 15 yıldır çok kötüydük ama yeni sistemle işe başlayacağız" bile diyecekler. Beklenir. Sürmanşette Erdoğan'ın Nazi benzetmesine Almanya tarafından bir bakış var. Fatih Polat'ın Deniz Yücel için kaleme aldığı yazının duyurusu da altında. Sağda Dilek Doğan'ın katledildiği güne dair yeni görüntülerin çıkmasını duyuran bir haber görülüyor. Bugün incelediğimiz gazeteler içinde tek, bu hususta. Sağ en altta Rakka gelişmesi SGD üzerinden görülmüş. Orta alt kısım emeğin, emekçinin sesi olmuş. Bu arada manşetin altında kırmızı bant üzerine eski ülkücülerin hayır açıklaması başlık olarak da olsa es geçilmemiş. Bu konuda da nadir evrensel.

İki manşet



Milat: ASLINA DÖNDÜ

*Erdoğan'ın Almanya'ya yönelik "Nazi" eleştirisini Milat, uygulamaya dökmüş. Ben utanırdım bunun tasarımını yaparken.


Milli Gazete: ETİ BİZİM KEMİĞİ AMERİKA'NIN

*Milli Gazete, kapsamlı bir manşet haberi ile karşımızda. Fulbright üzerinden bir eğitim sistemi eleştirisi var. İki haberle daha destekleniyor. Günün farklı çalışması olarak dikkat çekilmesi gerekiyor.

Fotoğraflar: http://www.gazetemanset.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder