6 Mart 2017 Pazartesi

6 Mart 2017 gazetelerine bakış

Manşet: Dünyaya Rezil Edeceğiz
Yeni Şafak, Cumhurbaşkanı'nın sözlerini manşetine almış. Hedeftekiler Almanya, Avusturya ve Hollanda. Spotta söz konusu ülkelerde yapılması planlanan organizasyonlar "evet toplantıları" olarak görülmüş. Öte yandan ikinci paragrafta kadınların siyasi yaşamdaki konumlarının geliştiğini iddia ediyor Erdoğan. Tartışılır. Bir ülkenin resmi, kabineden belli olur. Bakanların sadece biri kadın olduğu sürece bu söylemler etkili olmaz. Sol taraf en üst haberde Hatay'a düşen Suriye uçağına farklı bir "yerden" bakılmış. "Adam İdlib'i vuracaktı iyi ki de düşmüş" mü deniyor acaba? Bir de spotta uçağın Rus yapımı oluşu belirtilmiş. Hani haber metninde olsa neyse derim ama bu şekilde tuhaf. Suriye - Rusya "ittifakını" es geçmemişler sanırım. Onun altında Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın yeni sistem üzerine -ecek, -acak'lı yorumları görünüyor. 16 Nisan sonrasını yabancı yatırımcılar dört gözle bekliyormuş. Esasında şu an pek bir şey yok ama yeni sistem sermayeyi çekecek. Nelere kadir şu başkanlık! Soldaki üçüncü haber ise Lice harekatı üzerine. Orta alt kısımda 15 Temmuz'dan görüntülerin anlatıldığı bir haber mevcut. Sağ alt kısımda ise Almanya'dan çıkan Bozdağ ve Zeybekci'nin toplantılarının iptal kararları tartışılırken Avusturya'nın "sınırı aşması" duyuruluyor. Bu "faşizan" uygulamalara hükümet kanadından tepkilerle haber desteklenmiş. Keşke biraz da kendi topraklarımızdaki yasaklanan, engellenmeye çalışılan hayır organizasyonlarına baksak. Son olarak sürmanşetlerden birinde Binali Yıldırım ihmal edilmemiş.

Manşet: Halk Darbecileri 'Duman' Etmiş!
Akşam, bugün Erdoğan ve Yıldırım'ın sözleri yerine 15 Temmuz iddianamesine giren görüntüleri ilk sıraya almış. Altında Baki Kavun'la ilgili bir gelişme de benzer biçimde görülmüş. Logonun hemen üstündeki Barbaros Muratoğlu haberi de dikkat çekici. FETÖ bağı iddia iken ve hakkında 10 yıl istenmişken haberin başlığı mahkum etmiş bile! Sağ kısım iktidar yüzlerine verilmiş. En üstte Erdoğan var ama ortadaki Binali Yıldırım haberi daha dikkat çekici. Yeni sistem gelince örgütler bitecekmiş. Tabi olası yeni sistemde artık kendisi başbakan olmayacak. Yılların sorunu bir yönetim sistemi ile kökünden çözülür mü bilinmez ama bu hayli iddialı laf geleceğe arşiv olsun burada. Orta alt kısımda FETÖ ve iç kutuda PKK ile ilgili gelişmeler var. Suriyeli pilot haberi Akşam'da daha sıradan ve küçükçe verilmiş.

Manşet: Dünyayı ayağa kaldırırım
Milliyet de Yeni Şafak gibi Erdoğan'ın Almanya'ya tepkisini manşetine koymuş. Tabi gazete, sözlerin en iddialı kısmını seçmiş. Cumhurbaşkanı'nın KADEM'deki konuşmalarını ikinci paragrafta kullanmayı tercih etmiş bu arada. O etkinlikte Sümeyye Erdoğan ile Meltem Demirören Oktay'ın birlikte yer aldığı fotoğraf konulmazsa olmazdı. Sağda Nihat Zeybekci'nin Almanya'da konuşabildiği duyuruluyor. Tepki geri adım attırmış ama nedense haberi küçük kalmış. Yine altına demeçlerle süsleme yapılmış. Suriyeli pilot haberi alt ortada ince uzun bir siyah kutudan verilmiş. Yıldırım'ın teröre yönelik "umut dolu" açıklamaları ise Milliyet'te solda yer bulmuş.



Manşet: Referanduma göre karar veren hukuk!
BirGün, 8 Mart'a yaklaştığımız şu günlerde tutuklu gazeteciler Güray Öz ve Kadri Gürsel'in eşleri ile konuşmuş. İlgi uyandırıcı yorumlar var. Sağ üstte İstanbul'daki 8 Mart etkinliği aktarılıyor. Manşetin altında ise Avrupa'daki miting krizlerinin yankıları görünüyor. Avusturya Başbakanı Kern'in sözleri daha büyükçe bir alanda Yeni Şafak'a göre. Sol en alt köşede Özgür Özel'in iddiası paylaşılıyor.






Manşet: Hocalar bitti sıra öğrencide
Akademi alemindeki sorunları işlemeye devam ediyor Cumhuriyet. Soldaki iki haber basın dünyamızdaki baskılara tepkileri aktarıyor. Ortadaki büyük görselde Musul operasyonunun sivil insanlar üzerindeki etkileri anlatılıyor. Onun altında 15 Temmuz çatı iddianamesinden bir haber var. 17-25 Aralık'tan sonra da darbecilerin yükseldiğine dikkat çekiliyor. "'Milat'tan sonra!" başlığı ile güzel bir gönderme var. BirGün'deki gibi İstanbul'daki 8 Mart etkinliği sağ kısma alınmış ancak burada boyutu daha büyük. Onun altında bugün çokça konuşulan ve Kemal Göktaş'ın yaptığı Hüda Kaya röportajı duyuruluyor.




İki manşet



Takvim: RUH HANSTASI!

*Takvim yine o "yaratıcı" harf oyunlarını bizlerden esirgememiş. Yasal iktidarla yasa dışı örgütlerin karşılaştırıldığı haberde Almanya'nın bu tavrı hastalık olarak algılanmış. Ya da Hans kimse artık!


Aydınlık: AKP'DEKİ FETÖ HAREKETLENDİ

*Aydınlık, FETÖ'nün siyasi ayağı üzerinden bir korku manşeti atmış. Belki de korku politikası değil de hala siyasi soruşturmaya geçilememesinin bir eleştirisidir belki de.

Fotoğraflar: http://www.gazetemanset.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder